1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yrittäjä löysi istukoita ja sisäelimiä keräyspahvin seasta

Kymenlaakson keskussairaalan pahvijätteiden joukosta löytyi torstaina istukoita. Paperinkierrätystä tekevän yrittäjän mukaan sisäelimiä on löytynyt sairaalan paperijätteestä aiemminkin, samoin arkaluonteisia potilaskertomuksia. Sairaanhoitopiiri aikoo petrata jätteenkäsittelyään.

Kotimaan uutiset
Kymenlaakson keskussairaala.
Petri Lassheikki / Yle

Kierrätyspaperia Kotkan Jylpyllä käsittelevän Koskenheimo Ky:n yrittäjä Petri Koskenheimo koki torstaina yllätyksen, kun keräyspahvin seasta löytyi verisiä ihmisperäisiä jätteitä. Lähempi tarkastelu paljasti, että kyseessä olivat läheisestä Kymenlaakson keskussairaalasta peräisin olevat istukat.

– Saimme talteen kaksi istukkaa, mutta niitä oli pahvin joukossa enemmänkin. Jäteyhtiö kävi myöhemmin noutamassa ne hävittämistä varten, kertoo Koskenheimo.

Koskenheimon mukaan kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun keskussairaalan jätteistä löytyy sinne kuulumattomia asioita. Paperin ja pahvin seasta on aiemmin löytynyt leikkaussalijätettä, kuten sisäelimiä.

Säännöllisempi riesa ovat paperiset potilaskertomukset ja muut potilastiedot, joita ei ole hävitetty asianmukaisesti. Yrittäjän mukaan potilaskertomuksia tulee heille papereiden joukossa noin kolmen kuukauden välein.

– Muutama vuosi sitten lastin joukossa oli purkillinen käytettyjä neuloja, ja purkki levisi pitkin pihaa. Jouduimme eristämään koko pihan sen vuoksi, kertoo Petri Koskenheimo.

Carea: Olemme jatkossa tarkempia

Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Carean vt. johtajaylilääkäri Ari Ronkainen ei pysty vielä varmuudella sanomaan, ovatko istukat peräisin juuri keskussairaalasta.

– Mikäli ne ovat meiltä, on tapahtunut selvä virhe. Jatkossa olemme tarkempia jätteiden käsittelyssä, sanoo Ronkainen.

Eloperäistä sairaalajätettä ei enää saa haudata, vaan hävittäminen tapahtuu polttamalla. Pääasiassa kaikki Suomen sairaalajätteet poltetaan Ekokemin laitoksella Riihimäellä.

Istukoiden löytymisestä kertoi ensimmäisenä Kymen Sanomat.

Lue seuraavaksi