Viljelijöiden ja Sucroksen kiista ratkesi: Sokerijuurikkaan hinta laskee hieman

Sokerijuurikkaan viljelijät ja Sucros ovat vihdoin päässeet sopuun juurikaskiistassa. Pitkäksi venyneissä neuvotteluissa päädyttiin laskemaan juurikkaan hintaa.

Kotimaa
Sokerijuurikaspeltoa Ulvilassa.
Lassi Nuolivaara / Yle

Maa- ja metsätalousministeriö on löytänyt ratkaisun umpikujaan ajautuneeseen sokerikiistaan. Viljelijät ja Sucros olivat etsineet sopua syksystä lähtien tuloksetta. Suurin vääntö syntyi juurikkaan hinnasta.

– Siihen tulee nyt hyvin pieni leikkaus. Kuljetus- ja leikekorvaukset pysyvät ennallaan eikä muihin asioihin edes puututtu tässä neuvottelussa, kertoo maatalousjohtaja Tero Tanner Sucrokselta.

Sokerijuurikkaan hinta laskee keskimäärin 0,92 euroa puhdasta juurikastonnia kohden. Leikkausta ei kuitenkaan toteuteta, jos valkosokerin keskihinta nousee vuoden aikana riittävästi. Uusi sopimus on voimassa vuoden.

Sokerijuurikkaan tuotanto uudelle tasolle

Suomen ainoan sokeritehtaan omistava Sucros on aloittanut suuret investoinnit Säkylän tehtaalla. Se pyrkii kasvattamaan tehtaan tuotantoa 81 miljoonasta kilosta yli 100 miljoonaan kiloon lähivuosina.

– Sopimusongelma viivästytti aikataulua sen verran, että tälle vuodelle emme ehtineet hankkia uusia viljelijöitä. Jatkossa panostamme viljelijöiden määrän lisäämiseen. Tarvitsemme nettomääräisesti noin 100 – 150 viljelijää lisää, Tero Tanner toteaa.

Sucroksella oli viime vuonna sopimus 780 viljelijän kanssa.