Hyppää sisältöön

Jyrki Kangas: Turun keskustasuunnittelu vain päivittää jälkeenjääneisyyttä

Turun torin uudistaminen olisi pitänyt tehdä 30 vuotta sitten, totesi senior advisor Jyrki Kangas. Hänen mielestään nykyisillä suunnitelmilla ei vielä puhuta Turun kehittämisestä, vaan vasta ajantasalle tulemisesta.

Kuva: Sari Toivonen / Yle

Toriparkin kohtaloa on Turussa väännetty viimeiset 20 vuotta.

Maanalainen pysäköintilaitos on vain yksi osa kokonaisuudesta, torin ja sitä ympäröivien katuosuuksien liikennejärjestelyt toinen osa. Tänä keväänä keskustan katutilojen ja kauppatorin uudistaminen etenee katusuunnitelman käsittelynä.

Turun kaupunki järjesti yleisötilaisuuden, jossa esiteltiin Turun keskustan kehittämissuunnitelmia. Tilaisuuteen oli kutsuttu myös senior advisor Jyrki Kangas kommentoimaan Turun keskustan kehittämistä. 

Suorapuheisuudestaan tunnettu kulttuurialan vaikuttaja ja Turkuhallin ex-ohjelmajohtaja suomikin värikkäästi Turun keskustan kehittämissuunnitelmia. Hänen mielestään nykyiset suunnitelmat vain päivittävät jälkeenjäänyttä Turkua.

Jyrki Kangas ei ole tyytyväinen myöskään turkulaisten toiveisiin torin suihkulähteistä ja polkupyörävuokraamoista.

– Turkulaiset parsivat nyt toistensa sukkia ja miettivät, miten Uittamolta tullaan torille. Paneutukaa pääasioihin!

Yksi ongelma Kankaan mielestä on olematon johtajuus.

– Turussa on kansalaiskyselyitä ja huutoäänestyksiä, mutta kunnon suunnitelma puuttuu. Jonkun ulkopuolisen tahon pitäisi miettiä Turun tulevaisuutta ja koko Varsinais-Suomenkin asemaa Pohjois-Euroopassa tulevina vuosikymmeninä. Torin kehittäminen on siinä vain pieni askel.

Kauppatorin esiintymislavan havainnekuva Kuva: Turun kaupunki

Katetut kävelykadut ja painopiste matkailijoihin

Senior advisor Jyrki Kangas haluaa houkutella Turun keskustan läpi kulkevat matkailijat käyttämään palveluita. Nyt ne on suunnattu vain paikallisille.

– Tärkeää olisi miettiä, miten matkailijat saadaan jäämään Turkuun kahdeksikin päiväksi. Turun torin lämmittäminen ei siinä auta. Vaikka torilla ei olisikaan jäätä, ei kukaan matkailija siellä talvella seiso kahta minuuttia kauempaa. Hän haluaa sisätiloihin.

Ei auta, jos järjestetään polttomoottoriautoille 800 parkkipaikkaa, jos kaikki ajavat sähköautoja 20 vuoden päästä.

Jyrki Kangas

Keskustan kadut katteen alle ja huoltoliikenne maanalaiseksi Yliopistonkadulla – siinä Jyrki Kankaan visioita Turun keskustan tulevaisuudesta.

– Turun kaupungilta on puuttunut kokonaissuunnitelma. Grynderit ovat vetäneet sinne tänne, intohimojensa mukaisesti, monennäköistä laatikkoa.

– Pelkällä toriparkilla ei keskustaa elävöitetä. Turun kehitys on siitä kiinni, onko täällä vetovoimaa matkailijoille ja yritysten sijoittumiselle.

Sähköautot ja robottibussit ovat tulevaisuutta, ja Kankaan mielestä ne pitää ottaa jo nyt huomioon Turun suunnittelussa. Liikkuminen ja asuminen tulevaisuuden elämysyhteiskunnassa on erilaista kuin nyt.

– Ei auta, jos järjestetään polttomoottoriautoille 800 parkkipaikkaa, jos kaikki ajavat sähköautoja 20 vuoden päästä.

– Torisuunnitelma on ihan hyvä. Hyvä ensimmäinen askel..., sivaltaa Jyrki Kangas.