Koe uusi yle.fi

Poliisi lennättänyt viitisensataa turvapaikanhakijaa takaisin Irakiin

Helsingin poliisi kertoo palauttaneensa Irakiin vapaaehtoisesti palanneita turvapaikanhakijoita viidellä lennolla. Tähän mennessä Irakiin on vapaaehtoisesti palannut noin 500 henkilöä.

Kotimaa

Noin 500 irakilaista on perunut turvapaikkahakemuksensa ja palannut vapaaehtoisesti Irakiin Helsingin poliisin järjestämillä lennoilla. Lentoja on tähän mennessä järjestetty viisi, poliisi kertoo tiedotteessaan.

– Lennot ovat sujuneet rauhallisesti ilman järjestyshäiriöitä tai ongelmia. Myös yhteistyö Irakin viranomaisten kanssa on sujunut erinomaisesti, kertoo ylikomisario Hannu Pietilä Helsingin poliisilaitokselta tiedotteessa.

Paluulentoja on poliisin mukaan tätä viikkoa lukuun ottamatta järjestetty viikottain. Vapaaehtoisesti takaisin Irakiin haluaville järjestetään tarvittaessa jatkossakin lentoja.

Poliisi kertoo, että turvapaikanhakijoiden palautukset tehdään aina tapauskohtaisesti. Turvapaikanhakijat voivat palata omaehtoisesti tai poistua maasta viranomaisten valvomana.

Viimeisin vaihtoehto on saattaa maasta poistuvat henkilöt suoraan takaisin kohdemaahan. Tällaisissa tapauksissa viranomaiset käyttävät reitti- ja tilauslentoja.

Tavallisella reittilennolla voidaan poliisin mukaan palauttaa korkeintaan muutama henkilö kerralla. Tilauslennoilla palautettavia on keskimäärin viisikymmentä henkilöä.

Tilauslentojen kustannuksissa on suuria eroja. Lentojen kustannukset vaihtelevat 20 000:sta aina 200 000 euroon lentoa kohden.

Yli 1 300 turvapaikkahakemusta rauennut

Tämän vuoden aikana yli 1 300:n turvapaikanhakijan hakemus on rauennut. Heistä yli 1 200 on irakilaisia.

Raukeaminen voi johtua siitä, että turvapaikanhakija on perunut hakemuksensa tai sitten häntä ei ole tavoitettu.