Keittiömestari, joka ei raivoa – "Kun näen tyytyväisen asiakkaan, tiedän onnistuneeni"

Keittiömestari Pirjo Ronkainen on jämpti mutta avulias pomo, joka antaa työntekijöilleen vapaat kädet.

keittiömestarit
Kainuun 50 aktiivisinta: Haastattelussa Pirjo Ronkainen
Kainuun 50 aktiivisinta: Haastattelussa Pirjo Ronkainen

Keittiömestari Pirjo Ronkainen ei vastaa kärjistettyä, televisiosta tuttua mielikuvaa keittiöalan ylimielisestä ammattilaisesta. Ronkainen ei äksyile alaisilleen, vaan on tullut tunnetuksi tsempparina.

– Tyytyväinen henkilökunta on parempi kuin pelkäävä henkilökunta. Jos minä täällä hirveästi ärhentelisin ja sanoisin, että näin ei tehdä, eivät he varmaankaan minusta tykkäisi, Ronkainen sanoo.

Kun näen tyytyväisen asiakkaan, tiedän onnistuneeni työssäni. Ja tietenkin tyytyväiset työntekijät.

Pirjo Ronkainen

Ronkainen pitää itseään kuitenkin jyrkkänä pomona siinä mielessä, että asioiden pitää sujua sääntöjen mukaan ja oikeaoppisesti.

– Meillä on loistava henkilökunta täällä, hän kehaisee.

Ronkainen nauttii työskentelemisestä ja menee usein henkilökunnan avuksi tarvittaessa. Kerran Ronkaisen toiveissa oli ollut, että eräs henkilökunnasta kävisi autokoulun.

– Sanoin, että kyllä minä autan, nyt siitä vaan autokouluun!, hän kertoo.

Tyytyväiset asiakkaat, tyytyväinen henkilökunta

Ärhenteleekö keittiömestari sitten koskaan?

– Jos minun pesääni tullaan sorkkimaan. Muuten työntekijöillä on vapaat kädet toimia niin kuin omasta mielestään parhaiten näkevät, sääntöjen puitteissa, toteaa Ronkainen.

Ronkainen rakastaa paitsi työtään, myös asiakkaita. Työpäivä alkaa usein kirjanpito- ja sähköpostihommilla. Asiakkaita Ronkainen näkee joskus heti aamukuudelta, ja päivä lähtee siitä hyvin käyntiin.

Sanoin, että kyllä minä autan, nyt siitä vaan autokouluun!

Pirjo Ronkainen

Työssä on myös vaihtelua, sillä arkena ja viikonloppuna asiakkaat ovat erilaisia. Tärkeää Ronkaiselle on myös nähdä oman käden jälki.

– Kun näen tyytyväisen asiakkaan, tiedän onnistuneeni työssäni. Ja tietenkin tyytyväiset työntekijät, hän lisää.

Pirjo Ronkainen on yksi viidestäkymmenestä kainuulaisesta, jotka valittiin Kajaanin Nuorkauppakamarin yleisöäänestyksessä kaikkien aikojen aktiivisimmiksi kainuulaisiksi. Yle Kajaani esittelee yhden valitun kerran viikossa vuonna 2016.