Näin teet pääsiäiskonvehdin itse

Torniossa ammattiopisto Lappian kondiittoriopiskelijat ovat kehitelleet ja tehneet pääsiäiseen sopivia konvehteja, joissa käytetään myös pohjoisesta luonnosta löytyviä raaka-aineita. Katso videolta, miten konvehdit syntyvät.

Konvehteja.
Ammattiopisto Lappian opettaja Kristiina Pääkkö ja opiskelija Hannes Toppi näyttävät, miten suklaakonvehti syntyy.

Konvehteja voi tehdä myös kotona.

Suklaalle sopivaa elintarvikeväriä voi töpöttää pensselillä muottien pohjalle valmiiksi.

Tärkeintä on saada sulatettu suklaa tiettyyn lämpötilaan, joten tarvitaan ruoanlaittoon tarkoitettu lämpömittari. Suklaan voi sulattaa kulhossa esimerkiksi mikrossa. Tumma suklaa lämmitetään 50-asteiseksi ja maitosuklaa 45 asteeseen.

Sulatetusta suklaasta kaadetaan pöydälle kaksi kolmasosaa. Paras alusta on marmoripöytä, mutta alustaksi sopii myös paistinpelti. Suklaamassaa temperoidaan eli lämpökäsitellään eli siirrellään varovasti pöydällä esimerkiksi rautakaupasta saatavilla lastoilla.

Konvehtien tekemiseen tarvitaan muotteja, koristeluun elintarvikevärejä. Kuva: Kati Teirikko / Yle

Pöydälle levitetty suklaamassa täytyy jäähdyttää niin, että sen lämpötila on 27-28 astetta. Kun se sekoitetaan kulhoon jätettyyn suklaaseen, lämpötilan pitäisi olla 31 astetta.

Sulatettu suklaa kaadetaan muottiin ja muottia kopistellaan pöytää vasten ilmakuplien poistamiseksi. Kun konvehdin reuna näyttää sopivan paksulta, muotista kaadetaan ylimääräinen suklaa pois. Muotti saa valua nurin päin itsekseen noin 10 minuuttia.

Täytteen pursottamisen jälkeen kaadetaan loput suklaat pohjaksi ja lastalla kaavitaan ylimääräiset pois. Kun suklaa on kovettunut, konvehdit voi kumota pois muotista.

Videolla Lappian opettaja Kristiina Pääkkö ja opiskelija Hannes Toppi näyttävät, miten suklaa taipuu konvehdiksi.