1. yle.fi
  2. Uutiset

"Ei kaikenlaisia insinöörejä sinne tänne" – uusia koulutuspaikkoja tarvitaan valikoiduille aloille

Tekniikan akateemisia edustavan Saku Laapion mukaan Suomi tarvitsee lisää insinöörejä, mutta valikoiduille aloille. Ensin hän laittaisi työttöminä olevat insinöörit täydennyskoulutukseen.

Kotimaan uutiset
Autoja moottoritiellä.
Yle

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ilmaisi maanantaina huolensa Suomea uhkaavasta tekniikan ja teknologia-alojen työvoimapulasta.

Helsingissä insinöörialan mediatapahtumassa puhunut ministeri ehdottaakin insinöörikoulutuksen paikkojen lisäämistä ammattikorkeakouluissa. Esimerkiksi tekniikan ja liikenteen aloille olisi ministerin mielestä välttämätöntä kouluttaa lisää osaajia.

Tekniikan akateemisten Lappeenrannan alueasiamies Saku Laapio on myös sitä mieltä, että tekniikan koulutukseen pitäisi Suomessa panostaa. Ei kuitenkaan niin, että aloituspaikkoja luodaan luomisen ilosta.

– Ymmärtääkseni perusinsinöörejä on työttöminä, kannattaisi aloittaa heidän täydennyskoulutuksestaan ensin, Laapio sanoo.

Tutkimus ja tuotekehitys parempaan asemaan

Laapion mukaan Suomessa koulutetaan paljon insinöörejä, mitä hän pitää vahvuutena tulevaisuutta silmällä pitäen. Insinöörejä pitäisi kuitenkin kouluttaa valikoidummin.

– Ei kaikenlaisia insinöörejä sinne tänne, hän tuumaa.

Esimerkiksi biotekniikan Laapio näkee alana, joka vaatisi lisää osaajia. Myös it-puolella hän on nähnyt piristymistä.

– Satsataan tutkimukseen ja tuotekehitykseen myös, Laapio lisää.

Laapio pitää ristiriitaisena sitä, että ministeriö ensin leikkaa koulutuksesta ja sitten haluaa lisätä koulutusta.

Nuoret saatava kiinnostumaan alasta

Saimaan ammattikorkeakoulu vähensi insinöörien koulutuspaikat puoleen neljä vuotta sitten. Ammattikorkeakoulun rehtori Anneli Pirttilä pitää tästä syystä ministerin ehdotusta koulutuspaikkojen lisäämisestä harmillisena.

Pirttilä huomauttaa, että nuorten ihmisten kiinnostus tekniikan alaa kohtaan on aivan liian vähäistä työvoimatarpeeseen verrattuna.

– Tarvitaan asennemuutosta. Insinöörialoilla on työpaikkoja enemmän kuin aloilla, joihin vetovoima kohdistuu.

Saimaan ammattikorkeakoulu on kuitenkin valmis lisämään insinöörien koulutusta.

– Mielellään, Pirttilä hymyilee.

Koulutuspaikkojen lisäämiseen tarvitaan ministeriöltä lupa. Pirttilä odottaakin, millaiseen tulokseen ammattikorkeakoulu ja ministeriö pääsevät eri koulutusalojen paikkamääristä. Neuvotteluja käydään kuluvan vuoden aikana.

Lue seuraavaksi