Lakialoite: Koulukiusaajan on vaihdettava koulua – kunnat eivät lämpene ajatukselle

Perusuomalaisten kansanedustajan Tiina Elovaaran lakialoite tähtää siihen, että kiusaaminen saataisiin kuriin siirtämällä kiusaaja toiseen kouluun. Pirkanmaalaiskunnissa ratkaisumallia pidetään liian rajuna ja yksioikoisena.

politiikka
Koulukiusaaminen
Yle

Tamperelainen kansanedustaja Tiina Elovaara (ps.) ehdottaa tuoreessa lakialoitteessaan, että vakavissa koulukiusaamistapauksissa kiusaaja joutuisi vaihtamaan koulua, jotta kiusaaminen saadaan loppumaan.

Opetuksen järjestäjä ei lämpene ajatukselle. Esimerkiksi pirkanmaalaiskunnissa koulun pakkovaihtoa pidetään turhan rajuna ratkaisuna ongelmaan. Kiusaaja halutaan vastuuseen teoistaan, mutta riitatilanteet on hoidettava keskustelemalla, ei eristämällä, sanoo Sastamalan kasvatusjohtaja Pekka Kares.

– Oppilaan siirtäminen muualle ei ole oikea tie, oli sitten kyse kiusaajasta tai kiusatusta. Lähtökohtana pitäisi olla se, että ristiriitatilanteet koulussa pitää pystyä selvittämään paikan päällä.

Myös Tampereella karsastetaan ajatusta, että kiusaaja laitettaisiin kuriin lain voimalla. Aikuisilla on oltava muita keinoja puuttua ongelmiin, painottaa kasvatus- ja opetuspäällikkö Tuija Viitasaari.

– Tällaisen asian ratkaiseminen lakiteitse on kova toimenpide. Kiusaaja ja kiusattu ovat lapsia. Tärkeintä on aikuisten yhteistyö ja kyky nähdä ongelmatilanteet.

Yksi ratkaisumalli ei riitä

Koulukiusaamistapaukset eivät ole keskenään samanlaisia, joten ratkaisutkin pitää harkita tilanteen mukaan, sanoo Kares. Hän vierastaa yhteen ratkaisumalliin hirttäytymistä.

– Jokainen tapaus on yksilöllinen. Patenttiratkaisu, jota käytettäisiin aina, ei ole oikea tapa toimia. Jos tällaiseen ääritilanteeseen mennään, niin täytyy tapauskohtaisesti miettiä, kuka siirtyy ja miksi.

Samoilla linjoilla on urallaan lukuisia koulukiusaamistilanteita selvittämässä ollut Viitasaari.

– Kiusaamistapaukset eivät ole yhteen sapluunaan tehtyjä. Siksi ei ole yhtä vastausta niin, että voisi sanoa, että kiusaaja lähtee joka kerta.

Koulua vaihdetaan harvoin

Kansanedustaja Tiina Elovaara painottaa lakialoitteessaan, että on väärin, jos kiusaamisen uhri joutuu aina vaihtamaan koulua. Elovaaran mukaan tämä välittää vääränlaista viestiä kiusaamiseen suhtautumisesta.

Tällaisen asian ratkaiseminen lakiteitse on kova toimenpide. Kiusaaja ja kiusattu ovat lapsia.

Tuija Viitasaari

Pirkanmaalla koulua vaihdetaan harvoin kiusaamisen takia. Esimerkiksi Sastamalassa, Tampereella tai Orivedellä ei ole viime vuosina ollut tällaisia tapauksia.

Koko totuus ei tosin tule opetuksen järjestäjän tietoon, kertoo Oriveden vt. kasvatus- ja opetusjohtaja Silja Silvennoinen.

– Joskus voi olla sellaisia tilanteita, että lapsi vaihtaa koulua, mutta me emme tiedä syytä. Koulun rehtorikaan ei aina tiedä, sillä vanhempien ei tarvitse sitä ilmoittaa.

Joka tapauksessa koulun vaihtaminen voi olla lapselle kova paikka – myös silloin, kun se tapahtuu näennäisesti omasta tahdosta, muistuttaa Silvennoinen.

– Tiedän muualta tapauksia, joissa koulun vaihtamiseen on päädytty. Se on aika traumaattista kiusatulle oppilaalle.