Hyppää sisältöön

Olympiavoittaja Jonni Myyrän uskomaton elämä saa kantaesityksensä Lappeenrannan kaupunginteatterissa

Savitaipaleen "suuri poika" hankki kilpakentillä mainetta ja kunniaa, sotki kotipitäjässä omat ja muidenkin raha-asiat ja katosi lopulta Atlantin taa. Keihäänheittäjä Jonni Myyrän elämässä on käsikirjoittajan mukaan kaikki komedian ainekset.

Käsikirjoittaja ja ohjaaja Tuomo Rämö kirjoittaa parhaillaan näytelmää Jonni Myyrästä.

Vuonna 1892 syntynyt Myyrä oli kaksinkertainen olympiavoittaja, maailmanennätysmies, kunnallispoliitikko ja liikemies, jonka elämänvaiheet ovat kuin suoraan veijaritarinasta.

Urheilusankarilta kun menivät omat ja kunnan rahat pahasti sekaisin eikä hän velkaa velan päälle otettuaan enää keksinyt muuta ratkaisua kuin livahtaa ulkomaille.

Willimiehen jäljillä -nimisellä sivustolla kerrotaan, että Savitaipaleelle jäi monia, ketkä olivat taanneet Jonnin henkilökohtaisia lainoja ja joutuipa Savitaipaleen kuntakin maksamaan Jonnin ottaman lainan Lappeenrantaan.

Lahtelaisesta pankista lainattu miljoona repussaan Jonni Myyrä matkusti Yhdysvaltoihin eikä enää koskaan palannut Suomeen. Hän kuoli San Franciscossa vuonna 1955.

Myyrästä löytyy paljon materiaalia

Tuomo Rämö on aiemmin kirjoittanut ja ohjannut näytelmän Paavo Nurmesta. Tietoja kootessa pulpahti esiin myös Jonni Myyrän nimi.

– Olen itse Savitaipaleen kesäasukas, mutta keihäänheiton olympiavoittaja oli kyllä aivan uusi tuttavuus, kertoo Rämö.

Myyrästä löytyi Rämön yllätykseksi runsaasti kirjallista materiaalia. Myyrän vaiheista kerrottiin myös Ylen kuunnelmasarjassa Kiveen hakatut. Monipuolinen olympiavoittaja Myyrä on itsekin kirjoittanut reportaaseja kisamatkoiltaan ja tallentanut jopa harjoitusohjelmiaan.

– Mitä enemmän perehdyin tähän mielenkiintoiseen mieheen, sitä enemmän riemua hänen värikkäät vaiheensa herättivät, sanoo Rämö.

Rämön käsittelyssä Jonni Myyrän elämäntarina taipuu komediaksi.

– Traagisiakaan vaiheita unohtamatta, Rämö tasoittelee.

Jonni unohti erota

Uskomaton on myös Jonni Myyrän Hilda-puolison tarina.

Hilda Myyrä pestautui piiaksi Kanadaan, jotta pääsisi helpommin San Franciscoon muuttaneen Jonnin luokse. Odottelu venyi lopulta 15 vuodeksi, ja kun Hildan isäntäperhe sitten lähti matkalle New Yorkiin, päätti Hilda piipahtaa samalla reissulla Jonninsa luona.

– Jonni ei kuulemma vaimonsa vierailusta ilahtunut. Hän oli perustanut uuden perheen, kertoo Rämö.

Kaiken sekoilun jälkeen olisi luullut, että savitaipalelaiset haluaisivat unohtaa moisen Jonnin. Mutta ei: Olympiavoittajan ja maailmanennätysmiehen kotitalon paikalle pystytetty muistomerkki seisoo Hyrkkälän kylässä edelleen.

Keihäänheittäjä-olympiavoittaja Jonni Myyrän elämäntarina saa ensi-iltansa Lappeenrannan kaupunginteatterissa marraskuun 4. päivänä.

.
.