Suomi ja Ruotsi sopivat rajajokikalastuksesta – meritaimen edelleen rauhoitettu

Tornionjoen ensi kesän kalastuksesta on jälleen sovittu. Rajajokisopimukseen kuuluvaa kalastussääntöä on tarkennettu hieman viime vuodesta. Kalastajan näkövinkkelistä Tornionjoen kalastusalueelle ei tule suuria muutoksia.

kalat
Meritaimen lohiportaassa.
Antti Koskela / Yle

Suomi ja Ruotsi ovat sopineet Tornionjoen kalastusmääräyksistä ensi kesälle. Suuria muutoksia ei ole luvassa. Esimerkiksi meritaimenen täysrauhoitus on voimassa myös ensi kesänä. Tavoitteena on elvyttää uhanalaista meritaimenkantaa.

Sääntöihin on kirjattu muun muassa, että meri- ja jokialueella saaliiksi saadut taimenet täytyy laskea heti takaisin veteen elävänä tai kuolleena.

Merialueilla kiinteät pyydykset täytyy puolestaan kokea päivittäin ja pyydys on nostettava kokonaan ylös vedestä.

Kalastussäännöstä poiketen Kilpisjärvellä sallitaan moottorin käyttö silloin, kun kalastetaan vieheellä veneestä. Kilpisjärveen ei nouse suojeltavaa lohta tai vaeltavaa meritaimenta.

Nyt sovittuja kalastusmääräyksiä sovelletaan kesäkuun alusta lähtien. Suomi ja Ruotsi neuvottelevat kalastusmääräyksistä joka vuosi. Jatkossa arvoidaan myös, millaisia muutoksia tarvitaan Kilpisjärven ja Könkämäenon kalastussääntöihin.

Suomi ja Ruotsi aikovat myös aloittaa hankkeen, jossa apajapaikat merkitään kartalle.