1. yle.fi
  2. Uutiset

Katupöly helpottaa vapuksi - naamaria tarvitaan jo nyt

Katupöly on pahimmillaan maalis-huhtikuussa. Katupöly saattaa kiusata muitakin kuin allergikkoja ja astmaatikkoja. Helsingissa katupölyä torjutaan paikoin kemiallisesti. Katujen puhdistustöihin päästään huhtikuun alussa, kun yöpakkaset loppuvat.

Kotimaan uutiset
Lakaisukoneen harja ja pölyä
Laura Valta / Yle

Silmät kutisevat ja kirvelevät. Nenä vuotaa vetistä nuhaa niin, että nenäliina saisi olla koko ajan kädessä. Nämä saattavat olla allergiaoireita. Osalla allergikoista on jo oireita keväisestä siitepölystä. Katupöly sen sijaan saattaa kiusata muitakin kuin allergikkoja.

– Katupöly aiheuttaa vähän kaikille oireita. Ei tarvitse olla siitepölyallergikko eikä astmaatikko kun tuntuu ärsytystä silmissä ja nenän limakalvoilla kutkuttelee, sanoo Allergia- ja astmaliiton neuvoja Anne Vuorenmaa.

Ilmojen lämpiäminen nostaa nopeasti allergiaoireet esiin. Leppä on eteläisessä Suomessa jo aloittanut kukintansa. Suuri osa koivuallergikoista saa myös lepästä oireita.

Katupöly puolestaan muodostuu asfalttipölystä ja hiekoituspölystä. Katupölyongelmat ovat pahimmillaan maalis- ja huhtikuussa kuivalla ja tuulisella säällä.

Katupöly aiheuttaa vähän kaikille oireita.

Anne Vuorenmaa

– Kannattaa miettiä työmatkan reittejä, jos pyöräilee tai käy lenkillä. Jos oikein pahasti oireilee katupölystä, on syytä hankkia hengityssuojain, joka jättää hiukkaset suodattimeen. Sellainen on P2-luokan suodatin, joita saa apteekeista ja rautakaupoista. Tavallinen siivousmaski ei riitä pitämään hiukkasia ulkopuolella, Vuorenmaa neuvoo.

Allerginen nuha eroaa flunssanuhasta siten, että se on vetisempää. Flunssanuha on sitkoisempaa nuhaa, kertoo Vuorenmaa.

Hyvä apu allergiaoireiden helpottamiseen on nenäkannu, jolla huuhdotaan nenän limakalvoilta katupölyä ja siitepölyä pois. Nenäkannuja on saatavilla apteekeissa.

Katujen puhdistus alkaa kuun vaihteessa

Helsingin katujen puhdistustyöt alkavat keskustan alueelta 4. huhtikuuta, joka on puolitoista viikkoa normaalia aiemmin. Töiden aloitus riippuu kuitenkin yöpakkasista, kertoo Helsingin rakennusviraston toimistopäällikkö Pekka Isoniemi.

– Jos pakkaset jatkuvat, emme voi käyttää vettä ja työt estyvät. Siinä tapauksessa joudumme ehkä siirtämään aloitusta viikolla, Isoniemi sanoo.

Pahinta katupölyaikaa pyritään helpottamaa kemiallisesti.

– Katupölyä hillitään levittämällä kalsiumkloridiliuosta katukuiluihin, joissa katupöly ei pääse laimentumaan. Irrallisena pyörivä katupöly saadaan pidettyä liuoksella kiinni kadun pinnassa.

Helsingin kantakaupungissa kiinteistöt vastaavat itse kiinteistöjen katuosuuksien siivouksesta. Jalkakäytävän hiekat voi lakaista ajoradan puolelle, josta lakaisukoneet keräävät ne pois.

Autot pois lakaisukoneen tieltä

Katuhiekan puhdistus on suuri urakka, jonka kustannus on rakennusviraston mukaan 2 miljoonaa euroa. Työt kestävät kuusi viikkoa, ja kaupungissa on liikkeellä yli 100 puhdistukseen liittyvää ajoneuvoa,.

– Puhdistuskolonnassa on mukana tankkiauto, huuhteluauto, pari imulakaisuautoa ja ajoneuvon siirtoyksikköä pyörimässä samalla kadulla. Koko katu puhdistetaan kerralla puhtaaksi hyvinkin nopealla aikataululla, Isoniemi kertoo.

Siirrämme noin 5000 ajoneuvoa kuuden viikon mittaisen työjakson aikana.

Pekka Isoniemi

Kadun puhdistusta varten kadut on tyhjennettävä kadun varsille psyäköidyistä autoista. Kadun puhdistuksesta ilmoitetaan siirtokehoitustaululla, joka tuodaan siivottavalle kadulle viimeistään kaksi päivää ennen puhdistusta. Silti kaduille jää lukuisia autoja kaupungin siirrettäväksi.

– Siirrämme noin 5000 ajoneuvoa kuuden viikon mittaisen työjakson aikana. Se on valtava työmäärä, joka hidastaa meidän työtämme.

Helsingin katujen puhdistusaikatauluja on mahdollista seurata verkkosivuilta osoitteessa puhdistussuunnitelmat.fi. Sivuilta on myös tilattavissa maksuton tekstiviestipalvelu, joka varoittaa katusiivouksen alkamisesta edellisenä iltana.

Lue seuraavaksi