Lämpötilojen sahaaminen syö tieverkkoa – korjaajat paikkaavat kuoppia päivittäin

Helmikuun säät ovat syöneet päätieverkon päällysteitä huonoon kuntoon. Esimerkiksi pohjalaismaakunnissa päällystevaurioita paikkailevat tienkorjausporukat ovat saaneet olla jatkuvasti työssä. Kelirikkoa tienpitäjä odottaa kuunvaihteen tienoille. Viikonlopun lämpimät ovat työllistäneet kunnossapitoa.

liikenne
Lämpötilojen vaihtelun aiheuttamia päällystepurkautumia tiellä.
Jaakko Huhtala / Ely-keskus

Aluevastaava Jaakko Huhtala Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksesta sanoo, että pahinta myrkkyä tien päällysteelle on lämpimän päivän ja pakkasyön yhdistelmä.

– Vanhassa ja hauraassa päällysteessä on halkeamia, joista päivällä lumesta ja jäästä sulava vesi valuu rakenteisiin. Kun pakkanen tulee, niin jäätyvä vesi murentaa päällystettä. Tämä aiheuttaa päällysteeseen kuoppia erityisesti päätieverkolle, kanta - ja valtateille.

Samantapainen sään sahaaminen plussalla ja miinuksella aiheutti ongelmia jo viime vuoden keväällä.

– Ihan yhtä haasteellinen on tämäkin kuluva kevät. Toki meillä on pahimmin vaurioituneille kohteille tulossa uutta päällystettä. Näin talven aikana meidän täytyy pyrkiä pitämään vaurioituneita osuuksia kunnossa paikkauksilla. Sääolot syövät teitä rannikolla ja jokilaaksoissa, joissa tiet ovat alttiimpia vaurioille.

Paikkaukset tehdään talvisaikaan ensisijaisesti lapiotyönä. Kuoppa kuivataan kaasupolttimella, täytetään massalla ja tasoitetaan. Nyt tätä paikkausta joudutaan tekemään jatkuvasti Ely-keskuksen yhdeksällä urakka-alueella.

– Kun kelit tästä lämpenevät aletaan kuoppia korjaamaan valumenetelmällä, tehdään niin sanottuja laastaripaikkoja.

Kaikkiaan pohjalaismaakuntien alueella päällystetään 430 kilometriä tietä, yhteensä 19 miljoonalla eurolla.

Viikonlopun lämmin sai vedet liikkeelle

Viikonlopun lämpimät säät ovat näkyneet sulamisen vauhdittumisena. Sulamisvedet ovat lähteneet liikkeelle ja paikoin tulvivat myös tielle ja alikulkuihin.

– Mitään isompaa tulvaa ei ole ollut. Tienhoidossa on jouduttu pääsiäisen aikana aukomaan jäässä olevia rumpuja ja kuivatusrakenteita useissa paikoissa. Jäässä olevista rummuista johtuen vesi on noussut monessa paikassa haittaamaan liikennettä, raportoi Jaakko Huhtala maanantai-iltana.

Kelirikko kiinni lämpötiloista

Kelirikkoennuste näyttää tämän kevään osalta tavanomaiselta. Liikennerajoituksia ryhdytään asettamaan maaliskuulta ja ne ovat voimassa runsaat pari kuukautta. Painorajoituksia kelirikko asetta noin 150 tiekilometrille.

Maanantain tietojen mukaan kelirikkotilanne on kahtalainen, sanoo Jaakko Huhtala.

– Pelto-osuuksilla ja alavilla paikoilla sorateiden pinnat ovat kuivia aurinkoisista ja tuulisista pääsiäisen säistä johtuen. Metsäosuuksilla pinnat ovat velliintyneet.