Orpo: Massiivinen virhe, jos Belgia ei reagoinut varoitukseen terroristista

Sisäministeri Petteri Orpo epäilee Belgian kykyä selvitä terrorismin torjumisesta. EU-maiden sisäministerit ovat Brysselissä hätäkokouksessa.

Ulkomaat
Uutisvideot: Orpo: Belgiassa on alueita, joihin viranomaisvalvonta ei ulotu
Uutisvideot: Orpo: Belgiassa on alueita, joihin viranomaisvalvonta ei ulotu

Sisäministeri Petteri Orpo odottaa saavansa lisää tietoa, onko Belgia jättänyt huomiotta Turkin varoituksen yhdestä lentokentän itsemurhaiskijästä.

– Jos näin todella on, onhan se aika massiivinen virhe Belgian turvallisuusviranomaisilta – jos heillä on ollut ennakkotietoa, mutta siihen ei ole reagoitu.

Turkki kertoi eilen, että se karkotti maasta Ibrahim el-Bakraouin ja varoitti Belgiaa. Belgia ei kuitenkaan huomioinut varoitusta. El-Bakraoui oli yksi tiistain tuhoisan lentokenttäiskun tekijöistä. Tänään torstaina kaksi Belgian ministeriä pyysi tilanteen takia eroa, mutta pääministeri ei hyväksynyt pyyntöjä.

Tänään julkisuuteen on tullut myös tietoja, joiden mukaan Belgia vei 11 henkilöltä kulkuluvat Tihangen ydinvoimalaan. Heitä epäiltiin Belgian median mukaan terroristiyhteyksistä ja mahdollisesti ydinvoimalaiskun suunnittelusta.

– Nämä ovat erittäin huolestuttavia ensitietoja. Pitää katsoa mikä on totta, mutta jos tämäntyyppistä suunnittelua on ollut, se kertoo, että terroristit ovat valmiita suuriin ja vakaviin iskuihin Eurooppaa vastaan, Orpo sanoo.

Belgia ei ole pyytänyt apua Euroopalta

Orpo arvioi, että Belgian terroristiverkosto on niin laaja, että maalla on vaikeuksia selvitä tilanteesta.

– Belgian viranomaiset ovat aika kovan tehtävän edessä. Pystyvätkö he siihen yksin, en ole ihan varma siitä.

Belgia ja Ranska ovat yhdessä yrittäneet setviä terroristiverkkoa. Belgia ei ole pyytänyt apua muilta Euroopan mailta, kuten Ranska teki Pariisin iskujen jälkeen.

Orpon mielestä isku EU:n pääkaupunkiin ei ole vain Belgian asia, sillä kaupungissa on runsaasti muiden EU-maiden kansalaisia. Hän sanoo muiden maiden – Suomenkin – voivan tarjota apua.

Orpo: Maahanmuuttajataustainen yhteisö on luonut rikollisen "turvaverkon"

Belgian terroristiverkko näyttää olevan sekä Pariisin että Brysselin iskujen takana. Orpo hakee selityksiä väestörakenteesta ja yhteiskunnan virheistä.

– Belgiassa on hyvin laaja maahanmuuttajataustainen väestönosa. Tilanne on päässyt osin kehittymään sellaiseksi, että on alueita, joihin viranomaisten tiedot ja valvonta eivät ulotu. Tämä luo rikollisille turvaverkon, josta heitä ei ole helppo löytää – koska se ei ole osa yhteiskunnan järjestelmää.

Kun terrorismia yritetään torjua Euroopassa, joudutaan tasapainoilemaan ihmisten oikeuksien kanssa. Avoimessa yhteiskunnassa terrori-iskuja ei Orpon mukaan voi täysin estää.

Terrorismin takia ei Orpon mielestä pidä luopua siitä, mitä Euroopassa on luotu. Mutta terroristeja vastaan on taisteltava, kovemmin kuin nyt.

– Emme voi antaa periksi sille, mitä terroristit hakevat: kaaoksen, pelon, väkivallan lietsominen. Vastakkainasettelun lietsominen, yhteiskuntajärjestyksen horjuttaminen. Sille ei saa antaa periksi, Orpo sanoo.