yle.fi-etusivu

Rinne: Työnantajilla pyrkimystä muuttaa työntekijöiden ja työnantajien voimasuhteita vaikka väkisin

Ammattiliitto Pron entinen, SDP:n nykyinen puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että metsä- ja paperiteollisuudessa on ollut maan tapa, ettei työtaisteluiden ennakkoilmoitusajoista ole pidetty sopimuksettomana aikana kiinni. Saamistaan sakoista huolimatta Rinne pitää työmarkkinoiden kannalta merkittävänä, että käräjäoikeus hylkäsi yritysten vaatimat vahingonkorvaukset ammattijärjestön työtaisteluista.

politiikka
Antti Rinne.
Jarno Kuusinen / AOP

Antti Rinne sanoo yllättyneensä, kun metsäyritykset haastoivat hänet ja ammattijärjestö Pron oikeuteen viisi vuotta sitten 700 000 euron vahingonkorvauksista. Työkiista vauhdituslakkoineen sovittiin valtakunnan sovittelijan johdolla ja väki palasi työpaikoilleen.

– Tuossa tilanteessa ei tullut mieleenkään, että Metsäteollisuus ry lähtee tällä tavalla toimimaan, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan alalla on ollut tapa, ettei lain määräämästä 14 vuorokauden ennakkoilmoituksesta ole pidetty kiinni silloin, kun työsopimukset eivät ole voimassa.

– Kyllä tuo näyttö oikeudenkäynnissäkin viittasi siihen, että käytäntö on ollut paperi-ja metsäteollisuudessa se. Tämmöinen käytäntö on ollut ikään kuin maan tapa, Rinne perustelee.

Käräjäoikeuteen perustelu ei tehonnut ja Rinne tuomittiin 20 päiväsakkoon, mikä on hänen tuloissaan 1240 euroa.

Rinne pitää oikeudenkäyntiä merkkinä työnantajapuolen laajemmasta tavoitteesta:

– Tässä on työnantajapuolella joissakin työnantajaliitoissa yritetty muuttaa nykyistä oikeustilaa vaikka väkisin ja muuttaa voimasuhteita palkansaajien ja työnantajien välillä.

Vahingonkorvausten kaatuminen voitto lakko-oikeudelle

Sakoistaan huolimatta Rinne pitää Helsingin käräjäoikeuden päätöstä merkittävänä voittona.

Teollisuus vaati 700 000 euron vahingonkorvauksia vauhdituslakkojen ajalta. Oikeuden mukaan vahingonkorvaukset kaventaisivat lakko-oikeutta.

– Merkittävää on, että käräjäoikeus on todennut selkeästi, että vahingonkorvauksen kautta ei voi rajoittaa lakko-oikeutta. Toisaalta käräjäoikeus on todennut, etteivät metsäyhtiöt kyenneet näyttämään lakkojen aiheuttamia vahinkoja. Lakosta aiheutuneet säästöt ovat olleet isompia kuin esitetyt vahingonkorvausvaatimukset, Rinne sanoo.

Rinne pitää merkittävinä voittoina tätä ja korkeimman oikeuden pari viikkoa sitten antamaa päätöstä kieltää työtaistelun uhatessa turvaamistoimenpiteet.

Finnair oli hakenut turvaamistoimenpidettä, jolla jo alkanut lakko olisi kielletty lähes kolmen miljoonan euron uhkasakolla.

– Molemmat prosessit vahvistavat ammattiliittojen oikeutta työtaisteluun. Turvaamistoimenpiteen käytöstä on korkeimman oikeuden lainvoimainen päätös. Tässä minua koskevassa päätöksessä molemmilla osapuolilla on vielä oikeus hakea muutosta, Rinne sanoo.

Juristin koulutuksen saanut Rinne aikoo punnita itse käräjäoikeuden päätöksen, kannattaako sakkopäätöksestä valittaa.

Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtajan Nina Pärssisen mukaan metsäteollisuus käy oikeuden päätöksen tarkoin läpi, ennen kuin osaa kertoa, tyytyykö se käräjäoikeuden päätökseen.