Puolan hallitus rajoittaa ehkäisyä katolisen kirkon toiveiden mukaan

Hallitus haluaa, että jälkiehkäisyä tarvitseva nainen hakee sitä lääkäriltä, ei reseptittä apteekista, kuten EU:ssa yleensä. Katolinen kirkko pitää jälkiehkäisyä vakavana syntinä.

Ulkomaat
Sinikehyksinen lasiluukku tiiliseinässä. Yläpuolella puolankielinen kyltti, "elämän ikkuna".
"Elämän ikkuna" Puolassa Szczecissä. YK:n lastenoikeuksien komitea kehotti viime vuonna Puolaa luopumaan näistä paikoista, joihin nainen voi nimettömänä hylätä vastasyntyneen lapsen. Komitea toivoo tilalle keinoja, jotka noudattavat lasten oikeuksista solmittua sopimusta. Marcin Bielicki / EPA

Puolan hallitus on muuttamassa ehkäisyä koskevaa lainsäädäntöä. Nykyisin käsikauppalääkkeenä myytävä jälkiehkäisytabletti muuttuu hallituksen suunnitelman mukaan alkukesään mennessä jälleen reseptilääkkeeksi. Edellinen hallitus purki reseptipakon viime vuoden alussa.

– Tämä päätös on mielestämme paikallaan naisten ja etenkin nuorten naisten hyvinvoinnin edistämiseksi, terveysministeriön edustaja Milena Kruszewska perustelee lakiehdotusta.

Varapääministeri Jarosław Gowin sanoi viime vuonna, että jälkiehkäisy tarkoittaa käytännössä pika-aborttia. Abortit ovat Puolassa kiellettyjä, ellei raskaus vaaranna naisen henkeä tai ole seurausta rikoksesta. Myös sikiön vakavat kehitysvammat ovat laillinen peruste aborttiin.

Moraaliset suuntaviitat kirkolta

Lokakuussa valtaan tullut tullut konservatiivihallitus on jo ehtinyt lopettaa valtion tuen koeputkihedelmöityksiltä.

Molemmat ratkaisut ovat Puolan vahvan katolisen kirkon mielen mukaisia. Jälkiehkäisyä kirkko pitää vakavana syntinä.

Hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jarosław Kaczyński on sanonut, ettei Puolalla ole muita moraalisia suuntaviittoja kuin katolisen kirkon opetukset. Kaczyńskilla ei ole hallituksessa virallista asemaa, mutta hänen vaikutusvaltansa on suuri.

Euroopan lääkevirasto suosittaa reseptittömyyttä

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan hallituksen päätös on ideologinen, ei perusteltavissa terveyssyillä. Se uhkaa johtaa ei-toivottuihin raskauksiin, koska jälkiehkäisyn hinta nousee ja saatavuus heikkenee etenkin pienissä kaupungeissa, järjestöt varoittavat.

– Pimeät markkinat kasvavat kaikissa maissa, joissa vaikeutetaan ehkäisyä ja laillisia ja turvallisia abortteja, sanoo naisten ja perhesuunnittelun liiton johtaja Natalia Broniarczyk.

Katumuspillereinäkin tunnettuja jälkiehkäisytabletteja myydään lähes kaikissa EU-maissa ilman reseptiä. Reseptittömyys on myös Euroopan lääkeviraston suositus.

Lähteet: Reuters