”Bachin koraaleja ei voi kuunnella liikuttumatta” – pääsiäinen on myös musiikkijuhla

Pääsiäisenä esitetään paljon klassista kirkkomusiikkia, mutta pääsiäismaanantaina on tilaa myös muulle musiikille. Etelä-Savossa kuullaan niin Johann Sebastian Bachin Matteus-passiota kuin tangoa.

Kotimaa
Savonlinnan orkesteri ja Savonlinna-kuoro Matteus-passion harjoituksessa.
Savonlinnan orkesteri ja Savonlinna-kuoro Matteus-passion harjoituksessa.Paavo Koponen / Yle

Savonlinnassa soivat pitkänä perjantaina Johann Sebastian Bachin Matteus-passion sävelet. Teoksen oleellisimmat osat esitetään pitkän perjantain iltana Savonlinnan tuomiokirkossa. Sen ovat valmistaneet Savonlinnan orkesteri ja Savonlinna-kuoro. Teos vierailee Varkaudessa jo iltapäivällä

– Tämä on kerta kaikkiaan upeaa musiikkia ja todella vaikuttava teos. Teksti on painavaa ja tekstin ja musiikin yhteys on niin selvästi koettavissa. Sekä kuoro että orkesteri pystyvät kertomaan ja ilmentämään sanomaa. Orkesterilla on vaihtelevaa soitettavaa. Aarioissa orkesteri tukee sooloillaan myös laulusolisteja, kertoo kapellimestari Kari Kropsu.

Solisteiksi on saatu Lappeenrannan laulukilpailun voittaja sopraano Suvi Väyrynen, seurakunnan kanttori altto Minna Raassina, Lohjan tenorikilpailun voittaja Olavi Suominen ja Oopperajuhlillakin esiintynyt basso Juha Koskela.

– Musiikki on ehdottomasti hyvä tapa kertoa hiljaisen viikon tarinaa. Siinä kuulija lähestyy tekstiä ei vain korvien kautta, vaan vahvasti myös monien tunteiden kautta. Niitä voi ilmaista vain musiikilla. Sanotaan, että tiettyjä koraaleja ei voi kuunnella itkemättä, ne ovat niin vahvoja ja väkeviä, vahvistaa puolestaan itsekin kuorossa laulava rovasti Jorma Silander.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnassa pääsisäisen aikaa on puolestaan leimannut ”Soiva pääsiäinen”-konserttisarja. Se jatkuu pääsiäismaanantaina tuomiokirkossa ”Kohti valoa”-konsertilla. Esiintymässä ovat sopraano Angelika Klas, pianisti Rait Karm sekä Kastanjakuoro. Sielläkin ohjelmassa on Bachia, Sibeliuksen ja monien muiden säveltäjien ohella.

Savonlinnan tuomiokirkossa kuullan maanantaina Astor Piazzollan ja Heitor Villa-Lobosin teoksia ”Milonga del Ángel – Enkelin tanssi”-konsertissa. Esiintymässä ovat sopraano Päivi Pylvänäinen ja Trio Tanguango.