Koe uusi yle.fi

Syyrian rauhanneuvotteluissa tauko – "Ensi kuussa aika siirtyä periaatteista politiikkaan"

YK:n välittäjä haluaa osapuolet takaisin Geneveen kahden viikon kuluttua. Hän on kysynyt turvallisuusneuvostolta, voisivatko kurditkin silloin päästä mukaan.

Syyria
Staffan de Mistura esitteli torstaina, millainen askel Syyrian rauhanprosessissa on otettu.
Staffan de MisturaMartial Trezzini / EPA

YK:n puolesta Syyriaan rauhaa hierova Staffan de Mistura sanoo odottavansa ja toivovansa, että seuraavalla neuvottelukierroksella ei enää keskitytä periaatteisiin. Ne ovat tärkeitä, mutta nyt on jo aika siirtyä poliittiseen prosessiin, de Mistura sanoi lehdistötilaisuudessa ensimmäisen neuvottelukierroksen päätteeksi.

De Mistura oli laatinut osapuolille asiakirjan, jossa ovat neuvottelujen pääsuuntaviivat. Hän kutsuu sitä pikku askeleeksi eteenpäin ja sanoo, että ainakaan kukaan ei kieltäytynyt ottamasta sitä vastaan.

Suurin oppositioryhmä arvioi torstaina, että kahden viime viikon aikana käydyissä neuvotteluissa on luotu pohja neuvotteluille, joissa on todellista sisältöä.

Syyrian vaalit saattavat lykätä neuvotteluja

De Mistura haluaa neuvottelijat tauolta takaisin Geneveen huhtikuun 9. päivänä, mutta sanoo, että epäsuorien neuvottelujen luonteeseen kuuluu, että osanottajia saapuu eri aikoihin. Epäsuorissa neuvotteluissa osapuolet eivät ole samassa pöydässä, vaan tapaavat de Misturan erikseen.

Syyrian hallitus on sanonut, ettei se jatka neuvotteluja ennen 13. päiväksi kaavailemiaan parlamenttivaaleja. Lehdistötilaisuudessa esitettyyn kysymykseen, onko hän valmis odottamaan, de Mistura vastasi, ettei ota kantaa muihin kuin YK:n valvonnassa järjestettäviin vaaleihin.

YK:n turvallisuusneuvoston joulukuisessa päätöslauselmassa vaaditaan vaalien järjestämistä puolentoista vuoden kuluessa siitä, kun Syyriassa on sovittu väliaikaishallituksen muodostamisesta.

De Mistura kertoi myös odottavansa turvallisuusneuvoston vastausta kysymykseensä kurdien ottamisesta mukaan seuraavalle rauhanneuvottelukierrokselle.

Lähteet: Reuters, Tass, AFP