Koe uusi yle.fi

Orpo: Belgia saikin kuulla Turkin terrorismiepäilyksistä vasta iskujen jälkeen

Belgia ei jättänyt reagoimatta varoituksiin, kuten on väitetty, sanoo isäntämaan kollegoja ministerikokouksessa Brysselissä tavannut sisäministeri Petteri Orpo.

Brysselin iskut
Kokousedustajat seisovat pöytiensä takana istuntosalissa.
Hiljainen hetki terrori-iskujen uhrien kunniaksi EU:n sisä- ja oikeusministerikokouksessa Brysselissä torstaina. Olivier Hoslet / EPA

Sisäministeri Petteri Orpo kertoo, ettei Turkin väite terroriepäilyn kertomisesta Belgialle ennen tiistain iskuja pidäkään paikkaansa.

Brysselissä EU:n ministerikokoukseen torstaina osallistuneen Orpon mukaan Belgian edustaja sanoi kokouksessa, ettei asia ole niin kuin on annettu ymmärtää.

– Belgia teki selväksi, että niin vakavasta virheestä, kuin Turkki on väittänyt, ei ollut kysymys, Orpo täsmensi.

Turkki sanoi keskiviikkona karkottaneensa Ibrahim el-Bakraouin viime kesänä ja varoittaneensa Belgiaa. El-Bakraoui oli yksi tiistain tuhoisan lentokenttäiskun tekijöistä. Belgian viranomaisten mukaan mies oli kyllä heille tuttu, mutta terrorismikytkennästä he eivät olleet kuulleet.

Tarvittaessa poliiseja muista EU-maista

Torstaina Belgian sisä- ja oikeusministerit pyysivät eroa tilanteen takia eroa, mutta pääministeri ei hyväksynyt pyyntöjä. Orpon mukaan eronpyyntö kertoi halusta kantaa poliittista vastuuta.

Ennen kokousta Orpo epäili, ettei terrorismin kohteeksi joutunut Belgia mahdollisesti ole tehtävänsä tasalla. Kokouksen jälkeen hän sanoi, että niin kyllä on, mutta resurssien riittävyys on kysymysmerkki.

– Keskustelu oli sen suuntainen, että jäsenmaat tarjosivat laajasti apuaan, jos Belgia sitä tarvitsee. Tärkein apu on tietojenvaihtoa, mutta uskon, että tarvittaessa maat ovat valmiita lähettämään vaikka poliisivoimia.

Niin konkreettisista toimista kokouksessa ei kuitenkaan ollut puhetta, Orpo kertoo.