Kerry Venäjällä: "Krim kuuluu edelleen Ukrainalle"

Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerien lehdistötilaisuudessa puhuttiin Ukrainan lisäksi myös Syyrian rauhanneuvotteluista. He kertoivat maittensa tavoitteeksi, että Syyrian poliittiselle vallansiirrolle saadaan raamit elokuuhun mennessä.

Ulkomaat
Hymyilevät Putin ja Kerry kasvokkain.
Presidentti Vladimir Putin toivotti ulkoministeri John Kerry torstaina tervetulleeksi Kremliin. Mihael Klimentjev / Sputnik / Kreml / EPA

Yhdysvallat ja Venäjä ovat yhtä mieltä siitä, että Ukrainan kriisi on ratkaistavissa vain Minskin rauhansopimuksen täytäntöönpanolla, kertoivat ulkoministerit John Kerry ja Sergei Lavrov yhteisessä lehdistötilaisuudessa Kerryn Moskovan-vierailulla.

– Puhuimme paljon Ukrainasta. Joitakin sävyeroja lukuun ottamatta meillä ei ollut erimielisyyttä siitä, ettei Minskin sopimukselle ole vaihtoehtoa, Lavrov sanoi.

Hän lupasi Venäjän käyttävän vaikutusvaltaansa Itä-Ukrainan kapinallisiin, jos Yhdysvallat tekee samoin Ukrainan hallituksen suhteen.

Kerry arvosteli Savtšenkon tuomiota

Presidentti Vladimir Putinin kanssa useita tunteja keskustellut Kerry puolestaan kertoi painottaneensa, että Yhdysvallat on edelleen sitoutunut Ukrainan alueelliseen koskemattomuuteen. Ukrainan alueeseen kuuluu myös Krimin niemimaa, Kerry korosti.

Kerry kertoi ottaneensa esille myös ukrainalaislentäjä Nadija Savtšenkon pidättämisen ja pitkän vankeustuomion, jota Yhdysvallat monien muiden maiden tavoin pitää poliittisena. Lavrovin mukaan Venäjä selvensi tapauksen taustoja Kerrylle.

Kerry ja Lavrov sanoivat, että tapaamisessa myös sovittiin lisäponnisteluista Syyrian poliittisen vallansiirron vauhdittamiseksi. Lavrovin mukaan sekä Yhdysvallat että Venäjä haluavat rauhanneuvottelujen osapuolet samaan pöytään sen sijaan, että he tapaavat YK-lähettiläs Staffan de Misturaa erikseen.

Venäjän ja Yhdysvaltain tavoitteena on Kerryn mukaan Syyrian uuden perustuslain luonnos elokuuhun mennessä. Silloin valmiina pitäisi olla myös raamit poliittiselle vallansiirrolle, Kerry sanoi.

Lähteet: Reuters, Tass, AP, AFP