1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Paavi pesi pakolaisten jalat: "Olemme saman Jumalan lapsia"

Paavi Franciscus halusi tuoda viestin, että ihmisyyden nimessä pakolaiset ovat tervetulleita. Samalla hän tuomitsi terrorismin, sillä sen tarkoituksena on hänen mielestään tuhota ihmisten välinen veljeys.

Paavi polvistui eri uskontoja edustavien pakolaisten edessä, kaatoi pyhitettyä vettä messinkikannusta heidän jaloilleen, kuivasi ne ja lopuksi suuteli jalkoja. Kuva: EPA

Paavi Franciscus on pessyt ja suudellut eri uskontoja edustavien pakolaisten jalkoja kiirastorstain perinteisessä seremoniassa.

Seremonia juontaa juurensa Raamatun kertomukseen, jossa Jeesus pesi opetuslastensa jalat ennen ristiinnaulitsemistaan.

Rooman ulkopuolella, Castelnuovo di Porton vastaanottokeskuksessa suoritettuun rituaaliin osallistui 12 pakolaista, joista kahdeksan oli miehiä ja neljä naisia.

Heidän joukossaan oli mm. eritrealaisia koptikristittyjä, nigerialaisia katolisia, intialainen hindu sekä muslimeja Malista, Syyriasta ja Pakistanista.

Paavi polvistui heidän eteensä, kaatoi pyhitettyä vettä messinkikannusta heidän jaloilleen, kuivasi ne ja lopuksi suuteli jalkoja. Osa pakolaisista kyynelehti seremonian aikana.

"Ihmiskunnan veljeys säilytettävä terrorismin aikana"

Paavi Franciscus painotti haluavansa osoittaa, että kaikki ihmiset ovat saman Jumalan lapsia. Ystävällinen ele oli tarkoitettu viestittämään pakolaisille, että he ovat tervetulleita näinä aikoina, jolloin muslimivastainen mieliala kasvaa terrori-iskujen myötä.

Samassa yhteydessä paavi tuomitsi jyrkästi Brysselin tiistaisen terrori-iskun. Hänen mukaansa verityön takana olivat "verenhimoiset ihmiset, jotka olivat kiitollisuudenvelassa aseteollisuudelle".

Paavin mielestä Brysselin hyökkääjät pyrkivät tuhoamaan ihmisten välisen veljeyden, jota pakolaiset edustivat.

– Meillä on erilaiset kulttuurit ja uskonnot, mutta olemme veljiä ja haluamme elää rauhassa, paavi totesi.