1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brysselin iskut

Entinen CIA-pomo soimaa Euroopan tiedustelua: Jos haluat levittää tietoa, kerro amerikkalaisille

Euroopan maiden pitäisi jakaa tiedustelutietoaan tehokkaammin, sanoo Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n ja Kansallinen turvallisuusviraston NSA:n entinen johtaja Michael Hayden yhdysvaltalaisen NPR-radioyhtiön haastattelussa.

Brysselin iskut
Michael Hayden
Michael Hayden Shanwn Thew / EPA

Euroopan maiden tiedustelupalveluiden taso on hyvin vaihtelevaa, arvioi Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n entinen johtaja Michael Hayden.

Hayden sanoo NPR-radioyhtiön haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että Euroopan maat eivät jaa tietoa tarpeeksi tehokkaasti. Hänen mukaansa tiedustelu toimii suhteellisen hyvin Ranskassa, Britanniassa, Saksassa ja Skandinaviassa. Muihin mantereen maihin hän suhtautuu epäilevämmin.

– Maat ovat kuitenkin halukkaampia puhumaan meille kuin toisilleen. Nopein tapa saada tiedustelutieto leviämään Euroopassa on kertoa se amerikkalaisille, Hayden sanoo.

Haydenin mukaan yritykset jakaa tietoa NATO-maiden kesken NSA:n johdolla ovat jääneet pinnalliseksi. Hayden toimi NSA:n johdossa vuodesta 1999 ja CIA:n johdossa vuodet 2006–2009.

"Yhdysvalloissa iskut epätodennäköisempiä"

Hayden mukaan Belgian tai Ranskan iskujen kaltaiset tapahtumat ovat mahdollisia myös Yhdysvalloissa, mutta vähemmän todennäköisiä kuin Euroopassa.

– Meillä on yhtenäinen tiedustelu. Me olemme suoraan sanottuna parempia tässä, hän sanoo.

Haydenin mukaan erot ovat myös yhteiskunnallisia: vaikka myös Yhdysvalloissa on radikalisoituneita ihmisiä, maassa ei ole radikalisoituneita yhteisöjä, hän väittää.

Dynamiikka on kaikkialla sama, Hayden kuvailee. Nuoret miehet haluavat löytää yhteisön, jengin, mutta ei ole yhdentekevää millaiseen jengiin he liittyvät.

– Euroopassa eristäytyneet nuoret kääntyvät kohti islamia. Tässä tapauksessa jengi on todella vaarallinen länsimaiselle kulttuurille.

Lue seuraavaksi