1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brysselin iskut

Belgialaistutkijat: Terroristit aikoivat iskeä Brysseliin rynnäkkökiväärein – suunnitelma muuttui

Jos terroristien suunnitelma olisi toteutunut, jälki olisi ollut vielä pahempaa kuin mitä tiistaina nähtiin. Poliisin toiminta muutti terroristien aikomuksia, kertovat Belgian tiedotusvälineet.

Brysselin iskut
Poliisit vartiovat Brysselin kansainvälisen lentoaseman sisäänkäyntiä torstaina 24. maaliskuuta.
Poliisit vartiovat Brysselin kansainvälisen lentoaseman sisäänkäyntiä torstaina 24. maaliskuuta.Laurent Dubrule / EPA

Brysselissä tiistaina pommi-iskuja tehneet terroristit suunnittelivat alun perin aivan erilaista hyökkäystä, uskovat belgialaiset rikostutkijat.

Belgian hollanninkielisen yleisradioyhtiön VRT:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan on erittäin todennäköistä, että terroristien aikomuksena oli tehdä samankaltainen hyökkäys kuin Pariisiin tehtiin viime marraskuussa.

Tutkijoiden keräämistä tiedoista ilmenee, että terroristit suunnittelivat laajamittaista hyökkäystä konetuliaseilla, esimerkiksi Kalashnikov-rynnäkkökivääreillä. Hyökkäyksen lopuksi ainakin osa terroristeista olisi räjäyttänyt itsensä, VRT kertoo.

Jos suunnitelma olisi toteutunut, olisi kyseessä ollut selvästi suurimittaisempi iskujen sarja kuin mitä tiistaina toteutui. Tiistain iskuissa kuoli 31 ihmistä.

Terroristit joutuivat ilmeisesti muuttamaan suunnitelmaansa, kun poliisi pääsi heidän jäljilleen Molenbeekin kaupunginosassa ja iskujen suunnittelussa tärkeässä roolissa ollut Salah Abdeslam jäi kiinni.

Uusia pidätettyjä

Poliisi pidätti viime yön aikana seitsemän ihmistä terrori-iskuihin liittyen. Sanomalehti De Standaardin (siirryt toiseen palveluun) mukaan yksi pidätetyistä oli mies, joka näkyi turvakameroiden kuvissa metrojunassa pommin räjäyttäneen Khalid El Bakraouin rinnalla.

Sanomalehti De Morgenin (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan viranomaiset ovat lisäksi tunnistaneet yhden henkilön, jolla on voinut olla yhteys Brysselin pommi-iskuihin. Hänen nimensä on Naim al-Hamed ja hänen uskottiin liittyneen myös Pariisin terrori-iskuun.

Lähteet: Yle, Reuters

Lue seuraavaksi