Koe uusi yle.fi

Kauppojen aukioloajat erilaistuvat – aukiolo kannattaa tarkistaa etukäteen netistä

Liikeaikalain kumoamisen myötä kaikki päivittäistavarakaupat ovat saaneet olla ensimmäistä kertaa myös pitkäperjantaina avoinna vapaasti. Paikoin asiakkaita on ollut ruuhkaksi asti – osa liikkeistä on pitänyt ovensa kiinni.

Kotimaa
Uutisvideot: Pitkäperjantain tunnelmia helsinkiläisestä tavaratalosta
Uutisvideot: Pitkäperjantain tunnelmia helsinkiläisestä tavaratalosta

Vielä vuosi sitten ison ruokakaupan aukipitämiseen pitkäperjantaina tarvittiin aluehallintoviraston poikkeuslupa. Nyt kaikki ovat saaneet päättää aukioloajoistaan vapaasti, samaan tyyliin kuin valikoimistaan ja hinnoistaan.

Vapauden myötä kaupan suurimmat toimijat eivät ole ryhtyneet valtioksi valtiossa, vaan muun muassa K-ryhmässä kauppiaat ovat saaneet itse ratkaista myymälänsä aukipidon pyhäpäivinä.

S-ryhmässä aukioloaikapäätökset on tehty 20 alueosuuskaupassa, kuitenkin niin että kunkin myymälän paikalliset olosuhteet on otettu huomioon. Suomen lähikaupan päälinjana on kauppojen aukipitäminen myös pyhinä, mihin yrityksessä on pienten myymälöiden runsauden takia jo totuttu. Myös Lidlillä monet myymälät ovat avoinna pääsiäisenä.

Vilkaisu liikkeen nettisivuille voi säästää turhalta reissulta 

Jo nyt on selvää, että vapauden myötä kauppojen aukioloajat ovat jatkossa entistä vaihtelevampia. Huomattavaa myös on, että parhaillaan vasta kerätään kokemuksia uusien aukioloaikojen kannattavuudesta. Parhaat tunnit pidetään auki myös jatkossa, mutta hiljaisempien hetkien aukioloaikoja saatetaan karsia.

– Luulen, että me tulemme esimerkiksi kesällä näkemään varsin erilaisia aukioloja kuin nyt ja ne saattavat vaihdella paikkakunnittain aika paljon, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Vaikka vapaasta aukiolosta on Suomessa saatu kokemuksia vasta vuoden alusta saakka, alan etujärjestössä arvioidaan, että suurimpia hyötyjiä ovat olleet isot myymäläyksiköt.

Itsehoitolääkkeet ja vahva olut tukisivat pieniä kauppoja

– Mikä sektori tulee olemaan tiukimmillaan, ovat pienet ruokakaupat. Siinä mielessä olemme esimerkiksi toivoneet, että hallituksen puolelta saataisiin vapautettua tiettyjä asioita myyntiin. Puhutaan laajemmin alkoholijuomatuotteista tai itsehoitolääkkeistä, koska ne toisivat pienille kaupoille lisää toiminnan mahdollisuuksia, toteaa toimitusjohtaja Luoto.

Hänen mukaansa linjaus voitaisiin tehdä osana alkoholilainsäädännön uudistamista.

– Nyt kun alkoholilain kokonaisuudistus on käynnissä, sieltä voitaisiin ensivaiheessa vapauttaa vahvat oluet ja muut seitsemään prosenttiin saakka alkoholia sisältävät juomat myös päivittäistavarakaupan myytäväksi, Luoto ehdottaa.