Yhdysvallat kertoo tappaneensa Isisin komentoketjun kakkosen ilmaiskulla

Puolustusministeri Ash Carterin mukaan myös muita Isis-johtajia kuoli torstain iskussa. Yhdysvallat eliminoi onnistuneesti Isisin hallintoa, Carter kommentoi tyytyväisenä.

Ulkomaat
ISIS-järjestön lippu.
Assadin hallinnolla on vielä välinsä selvittämättä ääri-islamilaisen Isisin kanssa. AP Graphics Bank

Islamistisen Isis-järjestön toiseksi korkeimpana johtajana pidetty mies on kuollut Yhdysvaltain ilmaiskussa, kertoo puolustusministeri Ash Carter.

Carter vahvisti perjantain lehdistötilaisuudessa, että komentoketjun huipulla olleen Abd ar-Rahman Mustafa al-Qadulin isäksi useita muita Isis-johtajia kuoli torstaina aamunkoitteessa tehdyssä ilmaiskussa. Al-Qaduli tunnettiin myös Abu Ala al-Afrina ja Haji Imamina.

Abd ar-Rahman Mustafa al-Qadul.
Yhdysvaltalaiset viranomaiset ovat nimenneet kakkosmiehen Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduliksi. Hänet tunnetaan myös Abu Ala al-Afrina ja useilla muillakin nimillä.Yhdysvaltain puolustusministeriö / EPA

Yhdysvallat oli luvannut seitsemän miljoonan dollarin palkkion tiedoista, jotka johtaisivat hänen jäljilleen.

"Taistelu on kääntynyt hyväksemme"

Yhdysvaltain nimeltä tavoittelemien Isis-johtajien lista ei ole pitkä, sillä Isis on onnistunut salaamaan komentoketjunsa varsin hyvin. Viime kuukausina Yhdysvallat on kuitenkin kertonut tappaneensa useita Isis-johtajia.

Aiemmin tässä kuussa surmattiin Omar al-Shishani, jota kuvailtiin Isisin puolustusministeriksi. Al-Qadulilla oli saman kuvakielen mukaan valtiovarainministerin salkku ja Carterin mukaan hänen tappamisensa iskee järjestön kykyyn maksaa uusille jäsenille.

– Eliminoimme järjestelmällisesti Isisin hallitusta. Taistelu on nyt kääntynyt selvästi meidän hyväksemme, Carter sanoi.

Hän ei vastannut kysymyksiin, kuoliko al-Qaduli lennokki- vai miehitetyssä iskussa ja tehtiinkö isku Irakiin vai Syyriaan. Hän kuitenkin korosti, että Yhdysvallat iskee Irakin alueelle vain Irakin hallituksen luvalla.

Lähteet: Reuters, AFP, AP