Koe uusi yle.fi

Tutkimus: Vauva päättelee aikuisen luonteen muutamasta äkäisestä sanasta

Vajaan puolentoista vuoden ikäiset lapset vetivät tiuskaisusta nopeita johtopäätöksiä ja varoivat jatkokokeessa suututtamasta äreäksi arvioimaansa koeaikuista.

Ulkomaat
Lapsi äidin sylissä.
Henrietta Hassinen / Yle

Yhdysvaltalaistutkijat ovat havainneet yllätyksekseen, että vauvat ovat hyvin nopeita päättelemään aikuisen luonteen ensikohtaamisen perusteella, varsinkin jos hän vaikuttaa pahantuuliselta. Kerran tehty tulkinta vaikuttaa vauvan käytökseen myös jatkossa, Washingtonin yliopistossa tehdyissä kokeissa todettiin.

– Tutkimuksemme antavat ymmärtää, että vauvat pyrkivät parhaansa mukaan väistämään joutumista vihan kohteeksi. Jo hyvin pieninä he pystyvät järkeilemään, mikä on turvallista, sanoo tutkimuksen johtaja Betty Repacholi.

Kokeeseen osallistui 270 vuoden ja kolmen kuukauden ikäistä lasta. Kukin istui vuorollaan vanhempansa sylissä tutkimushuoneessa, jonka pöydän toisella puolella oli kaksi heille tuntematonta aikuista.

Toinen heistä kiinnitti vauvan huomion leikkikaluun, ja toinen kommentoi leikkiä joko neutraalisti ("Onpa kivaa.") tai äreästi ("Onpa ärsyttävää!"). Leikittäjä ei reagoinut kumpaankaan kommenttiin.

"Parempi katsoa kuin katua"

Kun vauva sitten sai lelun itselleen, tutkijat tarkkailivat, kuinka tarkkaan hän matki näkemäänsä leikkiä. Ärähdyksen kuulleet vauvat eivät tarttuneet leluun tai leikkineet sillä yhtä innokkaasti kuin ensimmäiseen ryhmään kuuluneet. Koejärjestelyt ovat nähtävissä Washingtonin yliopiston YouTube-videona (siirryt toiseen palveluun).

Kun lapsille esiteltiin uusi lelu ja aiemmin äreästi käyttäytynyt aikuinen reagoi siihen tällä kertaa neutraalisti, lapset käyttäytyivät silti yhtä varovasti kuin edellisessä kokeessa.

– He eivät ikään kuin luottaneet siihen, että kerran tiuskinut aikuinen todella oli toisessa tilanteessa rauhallinen, vaan pitivät kiukkua pysyvänä luonteenpiirteenä, Repacholi selittää vauvojen "parempi katsoa kuin katua" -asennetta.

Vauvat aavistivat pahaa

Repacholi ryhmineen tutki jatkokokeella, pyrkivätkö vauvat lepyttelemään kiukkuisiksi tulkitsemiaan aikuisia. Kokeen perusteella niin todellakin näyttää olevan.

Vauvat kuuntelevat ja katselevat meidän reaktioitamme ja muistavat käytöksemme

Tutkija Andrew Meltzoff

Uudelle vuoden ja kolmen kuukauden ikäisten ryhmälle tehtiin ensin edellä kuvattu koe, mutta sitä jatkettiin lisäkokeella. Siinä ensimmäisellä aikuisella oli leluja, jollaisia pikkulapset yleensä pitävät vastustamattomina. Sellainen oli muun muassa pallo, joka välkkyi, kun sitä pyöritettiin.

Lapsi sai leikkiä lelulla hetken, ennen kuin ensikokeessa kiukkuinen aikuinen – tällä kertaa täysin rauhallisena – pyysi saada kokeilla sitä. Lasten reaktioissa oli suuri ero: 46 prosenttia niistä, jotka olivat nähneet aikuisen vain rauhallisena, luovutti lelun. Äreyttä todistaneista lelun antoi peräti 69 prosenttia.

Reaktion pitkäaikaisuus tutkimatta

– Vauvat kuuntelevat ja katselevat meidän reaktioitamme, muistavat käytöksemme ja ennustavat siitä, miten käyttäydymme jatkossa, summaa tutkimusryhmään kuulunut Andrew Meltzoff.

Tärkeä kysymys on, kuinka pitkään tällaiset ensivaikutelmat kestävät, hän lisää.

Tuloksista kertoo Washingtonin yliopiston verkkosivu (siirryt toiseen palveluun). Itse tutkimukset on julkaistu Yhdysvaltain psykologijärjestön APA:n (siirryt toiseen palveluun) verkkosivulla ja Infancy (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä.