1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brysselin iskut

Brysselin lentokenttäiskun toisenkin tekijän henkilöllisyys varmistui

DNA-kokeet osoittivat, että Brysselin lentokentällä pommin räjäyttänyt Najim Laachraoui oli mukana myös Pariisin iskuissa pommintekijänä. Hänen nopea radikalisoitumisesta yllätti perheen ja ystävät.

Brysselin iskut
Turvakameran kuvaa terriristiepäillyistä Brysselin lentokentällä.
EBU

Belgian viranomaiset ovat vahvistaneet, että toinen Brysselin lentokentällä itsemurhaiskun tehneistä miehistä oli Najim Laachraoui. Hänen henkilöllisyytensä on varmistunut DNA-kokeilla.

Hänen DNA:taan löytyi aiemmin myös pommista ja liivistä, joita käytettiin Pariisin iskuissa marraskuussa. Hänen uskotaan tehneen iskussa käytetyn pommin.

Laachraouin tunteneet kuvailevat häntä älykkääksi ja iloiseksi pojaksi, joka menestyi katolisessa koulussaan. Hänen pikkuveljensä kertoi veljen pelanneen jalkapalloa ja lukeneen paljon. Radikalismin merkkejä hänessä ei näkynyt, veli sanoo.

– On vaikea käsittää, miten joku voidaan aivopestä niin nopeasti, sanoo mies, joka opiskeli Laachraouin kanssa teknillisessä korkeakoulussa.

Laachraoui jätti insinööriopinnot kesken ensimmäisen vuoden jälkeen. Viime helmikuussa hän matkusti Syyriaan. Vanhalle ystävälleen hän kertoi viime vuoden lopulla haluavansa opiskella jotakin muuta kuin tekniikkaa, ehkä lääketiedettä.

Räjäyttäessään pommin Brysselin lentokentällä tiistaina hän oli 24-vuotias.

Interpol antaa apua

Viranomaiset kertoivat perjantaina, että Pariisin iskujen pääsuunnittelijaksi epäilty, viime viikolla pidätetty Salah Abdeslam on lakannut vastaamasta kuulustelijoiden kysymyksiin.

Abdeslamin asianajajansa sanoi aluksi, että hänen päämiehellään on arvokasta tietoa tutkijoille. Abdeslam vastasi kysymyksiin vielä pidätystään seuranneena päivänä, mutta vaikeni, kun häntä yritettiin kuulustella tiistain iskujen jälkeen. Ranska on vaatinut hänen luovuttamistaan.

Kansainvälinen poliisijärjestö Interpol puolestaan on kertonut antavansa Belgialle analyysi- ja operatiivista apua Brysselin iskujen ja muualla tehtyjen iskujen mahdollisten yhteyksien selvittämiseksi. Jäljille pyritään pääsemään muun muassa räjähdetyyppien vertailulla.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi