1. yle.fi
  2. Uutiset

Paavi pakolaiskriisistä: Eurooppa on nukuttanut omatuntonsa

Paavi Franciscus johti pitkänperjantain iltana perinteisen kynttiläkulkueen Rooman Colosseumille tarkkojen turvatoimien vallitessa. Paavi kommentoi puheessaan mm. terrorismia ja Euroopan suhtautumista pakolaisiin.

Ulkomaat
Pitkääperjantaita juhlittiin Roomassa kynttiläkulkueella 25.3.2016.
Pitkääperjantaita juhlittiin Roomassa kynttiläkulkueellaANSA / EPA / Angelo Carconi

Pitkääperjantaita on vietetty Italian pääkaupungissa Roomassa perinteisin menoin. Jopa kymmeniä tuhansia katolilaisia osallistui illalla Via Crusis eli Ristin tie -kulkueeseen Colosseumille.

Paavi Franciscus muisti puheessaan jälleen Eurooppaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita.

– Välimeri ja Egeanmeri ovat muuttuneet kyltymättömiksi hautausmaiksi meidän välinpitämättömän ja nukutetun omatuntomme seurauksena, sanoi paavi viitaten vaarallisella merimatkalla hukkuneisiin turvapaikanhakijoihin.

Paavi Franciscus on aiemminkin vedonnut kansainväliseen yhteisöön turvapaikanhakijoiden auttamiseksi ja muukalaisvihan taltuttamiseksi.

Paavi myös tuomitsi puheessaan jyrkästi terrorismin. Hänen sanojensa mukaan fundamentalismi ja terrorismi "häpäisevät Jumalan nimen".

Niin ikään ankaran tuomion saivat puheessa asekauppiaat, pedofiliaan syyllistyneet papit ja ihmiset, jotka vainoavat muita uskonnon vuoksi.

Pitkänperjantain kynttiläkulkue Roomassa oli tänä vuonna tavallista tarkemmin vartioitu Brysselin tiistaisten terrori-iskujen takia. Paikalle oli saapunut turvallisuushenkilökuntaa muistakin Italian kaupungeista.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi