Stressaantuneiden iltajuominen on kasvussa – "Alkoholin aiheuttamalta riippuvuudelta ei kukaan ole suojassa"

Suomalaisessa kulttuurissa alkoholinkäyttöön ei hevin puututa niin kauan kuin työt ja muut kansalaisvelvollisuudet hoituvat.

terveys
Mies juo drinkkiä.
Filip Singer / EPA

Juhlapyhinä alkoholia kulutetaan normaalia enemmän, mutta toisaalta työssäkäyvän väestön arkinen, usein jopa jokailtainen stressiin juominen on lisääntynyt.

A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki on sitä mieltä, että olisi syytä huolestua siitä ihmisjoukosta, joka käy töissä mutta juo silti säännöllisesti ja joskus roimastikin.

– Meidän kulttuurissamme on tällainen ulottuvuus, että niin kauan kuin hoidat työsi ja muut kansalaisvelvollisuudet, alkoholinkäyttöön ei hevin puututa.

– Tiedän urani varrelta, miten työssäkäyvät voivat vapaa-aikana olla lähiympäristölleen tuhoisia runsaan alkoholinkäyttönsä vuoksi. Lapset saattavat kantaa näitä kokemuksia kauan, sanoo Simojoki. Kukaan ei juurikaan puutu tähän juomistapaan, koska aikuinen – äiti tai isä – kuitenkin hoitaa velvollisuutensa.

Alkoholi turmelee vuorovaikutuksen – humaltunut ei ole läsnä

Humalahakuisen juomisen rinnalle on noussut iltajuominen, kiteyttää Simojoki.

– Näin juodaan vähemmän kerralla, mutta kuitenkin naukkaillaan säännöllisesti. Käydään töissä, hoidetaan hommat, eletään niinsanotusti sosiaalisesti eheää elämää, mutta juodaan säännöllisesti, joskaan ei humalahakuisesti.

Simojoen mukaan Suomessa on 400 000–600 000 riskikäyttäjää, joihin iltanaukkailijatkin kuuluvat. He eivät välttämättä hahmota pitkäaikaisen alkoholinkäytön vaurioittavuutta eivätkä sitä, miten juominen vaikuttaa läsnäoloon perheessä ja arkiseen vuorovaikutukseen muiden kanssa.

– Pidemmän päälle juominen johtaa jokaisen kohdalla riippuvuuteen, jos sitä riittävän kauan harrastaa. Alkoholin aiheuttamalta riippuvuudelta ei ole kukaan suojassa.

Lisäksi vanhempien antamalla mallilla on suuri merkitys nuorille.

Simojoki huomauttaa, että alkoholiriippuvuuden sosiaalinen periytyvyys tarkoittaa nimenomaan sitä, että lapset oppivat vanhemmiltaan rentoutumisen keinoja ja tapoja purkaa stressiä.

Monissa perheissä lapset näkevät, miten hyvässä työssä ja kelpo asemassa olevat vanhemmat hoitavat stressiään ja tunne-elämänsä haasteita alkoholilla.