Hyppää sisältöön

Espanjassa pääsiäinen on viikon kestävä suurtapahtuma – uusvasemmisto ei pidä uskonnollisesta perinteestä

Espanjan pääsiäisenvietto on tuonut hengähdystauon maan poliittiseen kärsimysnäytelmään, jota on eletty joulukuun vaaleista asti. Mutta vaikka kiista hallituksen muodostuksesta on taka-alalla, poliittiset riidat ulottuvat pääsiäiseenkin. Voimistunut uusvasemmisto ei halua tukea uskonnollisia perinnejuhlia.

Pyhäinkuvia kantavat katoliset veljeskunnat pukeutuvat perinteen mukaan kaapuun ja soiroon huppupäähineeseen. Kuva: Jyrki Palo / Yle

MERIDA Pitkäperjantain vastaisena yönä kirkkaan valkoinen neitsyt Maria kohtasi kärsivän Kristuksen Espanja-aukiolla, roomanvallan ajalta periytyvässä historiallisessa Meridassa, Keski-Espanjassa lähellä Portugalia.

Kadut ja katuvarsien baarit olivat täynnä väkeä lempeässä säässä. Puolenyön jälkeenkin joukossa oli paljon lapsiperheitä, vanhuksia, vammaisia. Jotkut liikuttuivat kyyneliin asti pääsiäisen kärsimysnäytelmän kauneudesta.

Katoliset huppupäiset veljeskunnat kantavat pääsiäisviikolla lähes kautta Espanjan kirkkojen pyhäinkuvia kaduilla hitaasti etenevissä kulkueissa, usein tyypillisen puhallinmusiikin tahdissa. Kulkueita on ollut vuosisatoja.

Pääsiäiskulkue historiallisessa Meridassa pitkäperjantain vastaisena yönä. Kuva: Jyrki Palo / Yle

Neitsyet ja Kristukset huojuvat päivin ja öin painavilla laveteilla, joiden kantaminen on arvostettu tehtävä. Joka paikkakunnalla on omanlaisensa

kulkueet, ja niitä valmistellaan läpi vuoden. Ihmiset kokoontuvat seuraamaan kulkueita ja syömään yhdessä.

- Nykyään tämä on toisille uskonjuhla, mutta toisille ihan vain lomaviikko, joka on täynnä perinteitä, sanoi Meridassa keski-ikäinen pariskunta Pablo ja Ana, kun suuri neitsyenkuva lähestyi kapeilla kaduilla ja tunnelma tiivistyi.

Pääsiäinenkin jo hajottaa

Pääsiäinen (Semana Santa, pyhä viikko) on Espanjassa aina suurtapahtuma, jonka aikana noin puoli maata matkustaa jonnekin. Liikenneruuhkat ovat valtavia.

Poliitikotkin pitävät lomaa. Tänä vuonna pääsiäisenvietto merkitsee espanjalaisille myös hetken vapautusta poliittisesta kärsimysnäytelmästä, jota on eletty joulun alla pidetyistä parlamenttivaaleista asti.

Jatkuva poliittinen riitely tv-kanavilla on repinyt maata yli kolme kuukautta, eikä uutta hallitusta ole saatu muodostetuksi.

- Mutta nyt pääsiäinenkin jo hajottaa meitä eri leireihin, vaikka on ennen yhdistänyt, meridalaispariskunta pahoitteli.

- Nämä nousevat uudet vasemmistopuolueet ovat melko radikaaleja, eivätkä hyväksy uskonnollista juhlaa, Pablo sanoi.

Pääsiäiskulkue historiallisessa Meridassa pitkäperjantain vastaisena yönä. Kuva: Jyrki Palo / Yle

- Enemmistö ihmisistä silti puolustaa pääsiäiskulkueita, joko uskonnon tai perinteiden takia, hän vakuutti.

Uusvasemmisto ei tykkää

Meridan johdossa on vanha sosialistipuolue, mutta pääsiäisestä kiistellään useilla paikkakunnilla missä uusvasemmistoryhmät nousivat valtaan viime toukokuun kuntavaaleissa.

Esimerkiksi entisen oikeistodiktaattori Francisco Francon synnyinkaupungissa Ferrolissa kulkueiden julkinen tuki leikattiin puoleen. Kyse on vain kymmenistä tuhansista euroista, mutta sitäkin ärsyttävämmältä se tuntuu kaikista joille kulkueet ovat tärkeitä.

Pääsiäisenvietto on monille tärkeä tulonlähde. Maailmankuulu Sevillan pyhä viikko tuo kaupunkiin laumoittain turisteja joka vuosi. Silti sielläkään radikaalit vasemmistolaiset eivät pidä pyhäinkuvista.

Eräät uusvasemmiston pormestarit ovat kieltäytyneet osallistumasta kulkueisiin, vaikka heidän virkansa edellyttäisi sitä. Perusteluna on uskonnon tai kirkon aseman vastustaminen.

Uusvasemmiston valtakunnallisella Podemos-puolueella on vallankumousta ajava siipi, jonka mielestä uskonnollisten tapahtumien tukeminen ei kuulu julkiselle vallalle.

Erilaiset radikaalit vasemmistoryhmät keräsivät yhteensä yli neljäsosan äänistä joulukuun parlamenttivaaleissa. Ne painostavat sosialistipuoluetta suostumaan yhteiseen vasemmistohallitukseen. Keskustelut siitä jatkuvat ensi viikolla.

Mutta ainakin hetkeksi poliittiset riidat voi unohtaa historiallisen Meridan pääsiäisyössä, kun Espanjan maurilaisperinnöstä muistuttava saeta-laulu kaikuu neitsyt Marian takaa, ja kaikki hiljenevät kuuntelemaan.

.
.