Nuoret hiihtolupaukset treenaavat kaukana kotoa ja ihailevat Mika Myllylää

Karihaaran Visan 17- ja 16-vuotiaille hiihtäjälupauksille Josefiina ja Jemina Böökille hiihto on melkein kaikki kaikessa. Idoleikseen he mainitsevat muun muassa norjalaisen naishiihtäjän Therese Johaugin sekä Mika Myllylän, jonka ura huipulla päättyi vuoden 2001 dopingskandaalin jälkeen.

Mika Myllylä
Jemina ja Josefiina Böök.
Anna Leppävuori / Yle

Josefiina ja Jemina Böök sanovat, että hiihto on ollut heille aina iso asia eikä sille ole koskaan ollut oikein edes vaihtoehtoa. Koko perhe on harrastanut hiihtoa, ja nykyään 17-vuotias Josefiina ja 16-vuotias Jemina aloittivat lajin parissa jo varhain.

– Olin aika pieni, kun laitoin sukset jalkaan, ja Jemina sitten köpötteli sauvat kädessä perässä, Josefiina kertoo.

Josefiina Böök, Karihaaran Visan hiihtäjä.
Josefiina Böök.Anna Leppävuori / Yle

Molemmat ovat menestyneet lajissaan. Jemina voitti tänä vuonna ikäluokassaan sprintissä SM-hopeaa ja SM-viestikultaa, isosisko Josefiina voitti viestikultaa, neljä henkilökohtaista SM-hopeaa ja edusti Suomea PM-kisoissa. Tällä kaudella edessä on vielä muutamia kisoja, muun muassa aikuisten SM-hiihdot ensi viikonloppuna.

Jemina Böök, Karihaaran Visan hiihtäjä.
Jemina Böök.Anna Leppävuori / Yle

Taivalkosken SM-kisoissa kärkisijat olisivat vielä positiivisia yllätyksiä. Böökien tavoitteet hiihdossa ovat kuitenkin korkealla ja molemmat ovat valmiita tekemään paljon menestyksen eteen. He treenaavat ja käyvät koulua viikot Sotkamossa. Vuodessa treenitunteja tulee molemmille noin 500.

– Tavoitteet ovat aika korkealla, Josefiina Böök sanoo.

Siskot totta kai myös kilpailevat keskenään.

– Kun samassa sarjassa hiihdetään, vertaillaan aikoja, Josefiina sanoo.

Isosisko on toistaiseksi yleensä voittanut vertailun.

– Joskus pyrin sprinttimatkoilla Josefiinan voittamaan, mutta Jose pitkillä matkoilla vie aika reilusti, Jemina kertoo.

Hiihdon tulevaisuus näyttää hyvältä

Suomalaisen nykyhiihdon suunta on Böökien mukaan sangen hyvä.

Olin aika pieni, kun laitoin sukset jalkaan, ja Jemina sitten köpötteli sauvat kädessä perässä.

Josefiina Böök

– Naisissa erittäin hyvin on saatu kärkeä kiinni, ja miehissä Matti Heikkinen on pistellyt palkintosijoja, Josefiina sanoo.

Böökien hiihtoesikuvat ovat osin nykyhiihtäjiä kuten Therese Johaug ja Martin Johnsrud Sundby. Molemmat kuitenkin mainitsevat esikuvikseen myös vanhempia hiihtäjiä: Jemina sanoo ihailevansa Virpi Kuitusta (nykyään Sarasvuo) ja Josefiina Mika Myllylää.

– Mika Myllylä on ollut minulle se juttu. Kyllä se minua saa motivoitua, se on treenannut kovasti ja tulosta tuli, Josefiina Böök sanoo.

Myös pikkusisko Jeminalle Myllylä on suuria esikuvia.

Myllylä voitti olympiakultaa Naganossa ennen kummankaan Böökin syntymää. Myllylän ura huipulla loppui hemohes-skandaalin vuoksi vain vuosi Jeminan ja kaksi vuotta Josefiinan syntymän jälkeen vuonna 2001.

Myös siskoista vanhempi Josefiina oli tuohon aikaan liian nuori, jotta hän muistaisi tapahtumia, mutta tarina on silti tuttu.

– Olen katsonut sen elokuvan pariin otteeseen.