Lehti: Belgian lentokentän iskusuunnitelmat jo vuosi sitten esillä Ateenassa

Kreikan poliisi sai jo viime vuoden tammikuussa selville, että Brysselin lentokentälle suunniteltiin terrori-iskua. Belgian viranomaiset eivät ottaneet varoitusta vakavasti.

Brysselin iskut
Abdelhamid Abaaoud
Abdelhamid Abaaoud. Kuva on peräisin Isisin propagandavideolta, eikä videon aitoutta ole voitu riippumattomasti vahvistaa.EPA

Belgian poliisi sai varoituksen Brysselin lentokentälle tehtävästä terrori-iskusta jo yli vuosi sitten. Asiasta kertoo saksalainen Frankfurter Allgemeine (siirryt toiseen palveluun) -lehti Ateenassa toimivan Skai-radiokanavan tietoihin viitaten.

Skai-radio kertoo saaneensa Ateenan poliisilta tiedon, että viime vuoden tammikuussa poliisi tutki kaksi ateenalaista huoneistoa, jotka olivat olleet vuokrattuina islamisteille. Asunnoista löytyi suunnitelmia terrori-iskun tekemiseen lentokentällä ja mm. Brysselin kentän kartta.

Belgian viranomaisia varoitettiin asiasta välittömästi.

Kun Pariisissa tehtiin marraskuussa suuri terrori-isku, yksi sen tärkeimmistä tekijöistä oli Abdelhamid Abaaoud. Ranskan poliisi ampui hänet muutama päivä iskun jälkeen St. Denisin kaupunginosassa tapahtuneessa laukaustenvaihdossa.

Poliisien yhteistyön ansiosta kyettiin pian toteamaan, että Abaaoud oli ollut tekemisissä ateenalaisen asunnon vuokranneen miehen kanssa.

Kreikan poliisi ei vahvista Skain tietoja.

Belgian viranomaiset ovat joutuneet ankarien syytösten kohteiksi, koska he eivät ole ottaneet vakavasti terrorismia koskevia varoituksia.Sisäministeri Jan Jambon on myöntänyt, että maan turvallisuusviranomaiset tekivät vakavia virheitä.