1. yle.fi
  2. Uutiset

Saudi-Arabia aikoi nujertaa Jemenin kapinan nopeasti – lauantaina alkaa toinen vuosi

YK:n asiantuntijat arvioivat, että sekava tilanne, johon on sekaantunut monia osapuolia, on työntämässä Jemeniä kohti suoranaista sisällissotaa.

Ulkomaat
Naamioitunut ja aseistautunut sotilas maalaa muuriin Jemenin lippua, jonka keskellä on sydän.
Jemenin pääkaupungissa Sanaassa järjestettiin lauantaina suurmielenosoitus Saudi-Arabian ilmaiskuja vastaan.

Kymmenet tuhannet jemeniläiset ovat osoittaneet mieltään Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa vastaan Jemenin huthikapinallisten hallitsemassa pääkaupungissa Sanaassa. Rajanaapurin ilmaoperaatio huthikapinallisia vastaan alkoi vuosi sitten.

Lauantain kaksi mielenosoitusta järjesti entisen presidentin Ali Abdullah Salehin puolue. Saleh, joka on liitossa kapinallisten kanssa, kävi lyhyesti esiintymässä päivän mielenosoituksessa Sanaan keskustassa. Julkiinen esiintyminen oli harvinainen. Illalla järjestettiin toinen mielenosoitus Pohjois-Sanaassa.

Kapinallisten päällikkö Abdulmalik al-Huthi piti vuosipäivän aattona tv-puheen, jossa hän sanoi, että operaatiota väitettiin Jemenin kansan auttamiseksi, mutta oikeasti se on rikollista tappamista ja suoranaista kansanmurhaa.

Rajuja taisteluja viidessä maakunnassa

Pohjois-Jemenin huthikapinalliset valtasivat Sanaan toissa vuoden syyskuussa, hajottivat parlamentin ja panivat hallituksen ja presidentin kotiarestiin. Vuosi sitten presidentti Abedrabbo Mansour Hadi ja hallitus pakenivat ensin Etelä-Jemeniin ja sieltä ulkomaille, kun kapinalliset etenivät yhä etelämmäksi.

Saudi-Arabian puututtua peliin Hadin joukot onnistuivat häätämään kapinalliset eteläisistä maakunnista. Hadi palasi etelässä sijaitsevaan Jemenin toiseksi suurimpaan kaupunkiin Adeniin ja teki siitä tilapäisesti pääkaupungin.

Kapinallisten hallussa on edelleen kahdeksan Jemenin 22 maakunnasta ja viidestä muusta käydään rajuja taisteluja.

Tuhansia kuollut

Islamistiset Isis-järjestö ja al-Qaida-verkosto ovat käyttäneet kaaosta hyväkseen ja laajentaneet vaikutusvaltaansa Etelä-Jemenissä. Niiden iskut ovat suuntautuneet etenkin Hadille uskollisia joukkoja vastaan.

Perjantaina Isis ilmoittautui tekijäksi kolmeen itsemurhapommi-iskuun, jotka lopettivat Adenissa lähes kuukauden kestäneen rauhallisen jakson. Kohteena olivat armeijan tarkastuspisteet, mutta 22 kuolonuhrin joukossa oli myös kymmenen siviiliä. Useita kymmeniä ihmisiä haavoittui.

YK:n mukaan konflikti on vaatinut vuoden aikana 6 300 ihmisen hengen. Yli puolet on ollut siviilejä. YK:n asiantuntijoiden arvion mukaan maa on suoranaisen sisällissodan partaalla.

Ensi kuussa taas yksi rauhanyritys

Saudi-Arabialle Jemenin kapinallisten vastustaminen on samalla Iranin vastaista valtasotaa. Liittoumaan kuuluvat Saudi-Arabian lisäksi Jordania, Egypti, Marokko ja Sudan.

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet liittoumaa siviilien kuolemista ja kehottaneet Yhdysvaltoja ja muita ulkomaita lopettamaan asekaupan Saudi-Arabiaan.

Yhdysvallat tekee itsekin Jemeniin ilmaiskuja. Miehittämättömien lennokkien kohteena ovat Yhdysvaltain mukaan Isisin ja al-Qaidan koulutusleirit. Siviiliuhreista on ristiriitaisia tietoja.

Konfliktin aikana on solmittu useita tulitaukosopimuksia, mutta niistä ei ole ollut hyötyä. Viime keskiviikkona YK-lähettiläs Ismail Ould Cheikh Ahmed sanoi, että osapuolet ovat luvanneet noudattaa tulitaukoa uusimpien rauhanneuvottelujen alla. Niiden on määrä alkaa huhtikuun puolivälissä.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi