1. yle.fi
  2. Uutiset

Ortodoksien pääsiäinen on vasta alussa

Luterilaiset saattavat kantaa pääsiäiskoristeita jo takaisin kaappeihin, mutta ortodokseilla vuoden tärkein juhla on vasta alussa. Pääsiäispyhistä alkaa 40 päivää kestävä ilon ja valon juhla, joka näkyy niin kirkossa kuin kodeissakin.

pääsiäinen
Jyväskylän ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra isä Timo
Terhi Pirilä-Porvali / Yle

- Tämä nyt elettävä viikko on meillä vasta pääsiäisviikko tai myöskin kirkasviikko on hyvä nimi, selvittää Jyväskylän ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra isä Timo. Pääsiäistä edeltävää viikkoa ortodoksit puolestaan kutsuvat suureksi viikoksi.

Ortodoksista kirkkoa kutsutaan joskus ylösnousemuksen kirkoksi, sillä niin vahvasti pääsiäisen tapahtumat ovat mukana jumalanpalveluksissa ympäri vuoden.

Suureen juhlaan valmistaudutaan hyvin ja pääsiäistä edeltävä paasto kestää neljäkymmentä päivää. Enemmän kuin tietyistä ruoista paastossa on kyse rauhoittumisesta ja yksinkertaisesta elämästä.

Ja kun juhlaan on valmistauduttu huolelle, juhlitaankin ortodoksisessa kirkossa sitten pitkän kaavan mukaan.

- Myös juhlakausi kestää neljäkymmentä päivää, helatorstaihin saakka.

- Kirkossa se näkyy etenkin siinä, että kaikki tekstiilit ovat valkoisia ja kirkko on täynnä valoa. Lisäksi ovet alttarille ovat auki, ne symboloivat avointa, tyhjää hautaa.

- Myös musiikki muuttuu, sillä suuren viikon kärsimystä korostavista lauluista siirrytään iloiseen ja riemulliseen musiikkiin. Ja musiikkia on paljon!

"Kristus nousi kuolleista"

"Totisesti nousi"

Kodeissa puolestaan pääsiäisen juhlakausi näkyy siinä, että virpomisvitsat ovat näkyvillä ikonien päällä helatorstaihin saakka.

- Ruokataloudessa liha- ja maitotuotteet palaavat pöytään, mutta ennen kaikkea pääsiäisen juhla-aika on yhdessäoloa läheisten kanssa, isä Timo selvittää. Juhla-aikaan kodeissa saatetaan pitää myös pieniä palveluksia, joihin pappi osallistuu.

- Lisäksi tavalliset heipat ja moikat ovat nyt sivussa ja me tervehdimme toisiamme pääsiäisen aikaan sanomalla "Kristus nousi kuolleista" ja siihen vastataan "Totisesti nousi", selvittää isä Timo.

Mutta ortodoksit eivät unohda pääsiäistä edes helatorstain jälkeen.

- Meille itse asiassa jokainen sunnuntai on pieni pääsiäinen. Sunnuntain palvelus muistuttaa ylösnousemuksesta läpi vuoden.

Lue seuraavaksi