Koe uusi yle.fi

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen toivoo kilpailukykysopimuksen syntyvän nopeasti

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen pitää tavoiteltua kilpailukykysopimusta tärkeänä ja toivoo, että siitä saadaan ratkaisu nopeasti. Liikanen muistuttaa kuitenkin, että kilpailukykysopimus ei yksinään riitä, vaan Suomella on edessä vaikeita päätöksiä. Hyvinvointiyhteiskunta on sopeutettava sellaiseksi, että rahat riittävät.

talous
Erkki Liikanen ja Christian Noyer.
Tunturissa nukutun yön jälkeen Erkki Liikasen suksi luisti mukavasti. Hiihtokaverina oli Ranskan pankkia edustava Cristian NoyerTero Valtanen / Yle

Pääsiäisen pyhät ovat Lapin hiintokeskuksille sesonkiaikaa. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen piipahti Saariselän hiihtomaisemissa.

Vaskoolihiihto-tapahtumaan osallistunut pääjohtaja otti kirin loppusuoralla ja toivoo lisää lykkyä myös kilpailukykysopimusneuvotteluihin.

– Toivoisin kyllä, että tämä kilpailukykysopimus saataisiin satamaan.

– Ja olisi kovin tärkeää, että se saataisiin valmiiksi tänä keväänä ja saataisiin näin lisää luottamusta ja uskoa tulevaisuuteen. Siitä mentäisiin sitten eteenpäin.

"Tämä tarkoittaa eläkejärjestelmää ja sosiaali- ja terveysuudistuksia" 

Liikanen muistuttaa kuitenkin, että kilpailukykysopimus ei yksinään riitä, vaan Suomi tarvitsee muutakin vahvistusta taloudelle ja työllisyydelle.

Väestön ikääntyminen sisältää kustannuksia, jotka pitää hoitaa.

– Kyllähän me joudumme tämän kilpailukykysopimuksen lisäksi tekemään ratkaisuja, joissa sopeutetaan meidän hyvinvointiyhteiskuntaa siihen, mihin meidän yhteiset varat riittävät.

– Ja siellä on vaikeitakin valintoja.

Liikasen mukaan tämä tarkoittaa eläkejärjestelmää sekä sosiaali- ja terveysuudistuksia, joissa samalla rahalla saadaan aikaan enemmän.

Liikanen sanoo, että on myös luotava sellainen kasvunäkymä, jossa nuorilla on töitä tulevaisuudessa, koska tämä tarvitaan niin ikään näiden kustannusten hoitamiseen.

Euroopan keskuspankilta vetoapua Suomellekin

– Kyllä se [rahapolitiikka] tukee Suomea. Tukee sitä enemmän mitä enemmän Suomessa tehdään omia oikeita ratkaisuja.

– Luodaan lisää kilpailukykyä ja pohjaa investoinneille. Investointien rahoitus on halvempaa, kun korot ovat matalalla.

Kiistaa on syntynyt viime aikoina siitäkin, mikä olisi kilpailukykysopimuksen vaikutus, jos osa keskeisistä liitoista jäisi lopulta ulos sopimuksesta.

Muun muassa vientiteollisuudelle tärkeä kuljetusalan työntekijäliitto AKT ja Metsäteollisuus ovat ottaneet yhteen.

Metsäteollisuus: Lähdemme siitä, että kuljetusala on sopimuksessa mukana

– Olennaista on, että nyt neuvotellaan ja katsotaan sitten, onko tästä saatavissa aikaiseksi sopimus.

– Lähdemme siitä, että meidän omiin sopimuksiin saadaan maksimaalisesti sisään nämä keskusjärjestöjen neuvottelemat asiat ja että myös kuljetusketju tulee kattavasti mukaan, Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Jaatinen sanoo.

Ainakin AKT, Suomen Elintarviketyölaisten Liitto ja Rakennusliitto ovat olleet jäämässä sopimuksen ulkopuolelle.

Kilpailukykysopimuksen jatkoaskelia ja mahdollista laajuutta tarkastellaan näillä näkymin seuraavaksi isommin toukokuun lopulla.