Tämäkin tuli tutkittua: Vaaleaveriköt eivät ole muita tyhmempiä

Älykkäimpien naisten joukossa on jopa enemmän blondeja kuin tummahiuksisia, osoitti Ohion yliopiston vertailututkimus.

Ulkomaat
Marilyn Monroe nojaa muotokuvassa poskeensa, toisen käden pikkusormi huulillaan.
Blondien blondi Marilyn Monroe teki stereotypiasta itselleen imagon. Valokuvaaja Bert Sternin ottama kuva oli esillä muotokuvanäyttelyssä Espanjassa viime vuonnaNacho Callego / EPA

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat tarttuneet tokaisuun, jonka vaaleatukkaiset joutuvat toisinaan kuulemaan. Stereotypian mukaan hiusten vaaleus tarkoittaa, ettei niiden alla ole älliä.

Ohion yliopistossa vertailtujen älykkyysosamäärätutkimusten mukaan asia on jopa päinvastoin: vaaleatukkaisten keskimääräinen ÄO osoittautui hivenen korkeammaksi kuin muilla. Tutkimusta johtaneen Jay Zagorskyn mukaan ero ei kuitenkaan ole tilastollisesti merkittävä.

– Sen perusteella ei voi sanoa, että he olisivat muita fiksumpia, mutta sen voi sanoa aivan varmasti, että tyhmempiä he eivät ole, Zagorsky summaa.

Stereotypiat ovat haitallisia

Tutkimus ei ole vitsi, vaan siihen ryhdyttiin siksi, että stereotypioilla on vaikutusta muun muassa siihen, miten ihmisiä palkataan tai ylennetään. Siitä on ennestään tutkittua näyttöä.

Ohiolaisvertailu kertoi valkoihoisten naisten keskimääräisistä älykkyysosamääristä näin:

vaaleat hiukset, ÄO 103,2
ruskeat hiukset ÄO 102,7
punaiset hiukset ÄO 101,2
mustat hiukset ÄO 100,5

Vertailun perusteella vaaleatukkaisia naisia on kaikkein älykkäimpien joukossa hieman enemmän kuin muita. Vähiten älykkäiden joukossa he sen sijaan ovat hieman muita harvinaisempia.

Tuloksista ei ole ottamaan kantaa siihen, onko hiusten värillä ja älykkyydellä geneettistä yhteyttä, mutta yhden osatekijän tutkijat löysivät: tutkimuksiin osallistuneiden vaaleahiuksisten kodeissa oli ollut keskimäärästä enemmän kirjoja ja muuta luettavaa.

Tutkimuksessa paljastui myös valeblondeja

Miesten tulokset olivat muuten samanlaisia kuin naisilla, mutta yksi ero löytyi. 17,1 prosenttia miehistä ilmoittautui syntymävaaleiksi, mutta naisilla osuus oli yllättäen 20,7 prosenttia.

Sukupuolella ei tiettävästi ole vaikutusta hiusten väriin, joten Zagorskylla on vain yksi selitys: 3,5 prosenttia naisista valehteli itsensä blondeiksi.

Hänen mukaansa se ei kuitenkaan vaikuta loppupäätelmään: hiusten väri ja älykkyys eivät ole riippuvaisia toisistaan.

Tutkimus on julkaistu Economics Bulletin (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä ja tuloksista voi lukea myös Ohion yliopiston sivulta (siirryt toiseen palveluun).