1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ylivieskan kirkkoherra: "Elämä jatkuu, vaikka sydän itkee"

Ylivieskan yli 200-vuotiaan puukirkon tuhoutuminen tulipalossa on suuri menetys seurakunnalle. Pääsiäisyön messu järjestetään lähellä kirkon raunioita puolilta öin.

Ylivieskan kirkko tulessa 26. maaliskuuta. Kuva: Yle

Kirkkoherra Timo Määttä suree Ylivieskan kirkon paloa. Määttä kuvailee omia ja seurakuntalaisten tunnelmia surullisiksi ja sekaviksi.

– Sain puhelun vajaa puoli tuntia sen jälkeen kun palohälytys oli tehty. Tulin kirkon luo ja se oli silloin jo täysin liekkien vallassa ja oli selvää, että mitään ei ole tehtävissä, kuvailee Määttä illan kulkua.

Vuonna 1786 rakennetun hirsikirkon menetys on kova paikka. Kirkon mukana hävisi savuna ilmaan myös pala historiaa. Kirkkoherra toteaa kuitenkin, ettei seurakunnan toiminta ole seiniin sidottua.

– Voi sanoa, että sydän itki, kun tulin sinne lähelle ja kirkko oli jo täysin liekeissä. Samalla mielessä oli myöskin se, että seurakunta ei ole loppujen lopuksi kiinni rakennuksissa ja kiinteistöissä. Taivaan Isän avulla tästäkin selvitään ja elämä jatkuu, vaikka sydän itkee, sanoo kirkkoherra.

– Sielllä kirkon luona halattiin paljon, mikä kuvaa hyvin ihmisten tuntoja, hän jatkaa.

Kirkon paloa epäillään tahallaan sytytetyksi. Poliisi on kertonut ottaneensa kiinni yhden ihmisen epäiltynä tuhotyöstä. Tätä kirkkoherra Määttä pitää erityisen surullisena.

– Se tuntuu uskomattomalta, pahalta ja surulliselta. Jos näin on, niin motiiveista ei tiedä. Mieleen tulee se, että pahan vallat ovat liikkeellä.

Pääsiäisyön messu taivasalla

Kaikesta huolimatta pääsiäisen viettoa aiotaan Ylivieskassa jatkaa. Kirkon raunioilla tai mahdollisimman lähellä kirkkoa on määrä pitää pääsiäisyön messu kello 24:00 alkaen, kirkkoherra kertoo.

Mukana on Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi.

​– Käsittämättömän uutisen keskellä voimia antaa kuitenkin pääsiäisaamun sanoma, jossa Kristus on voittanut pahan vallan, Salmi toteaa Kirkon tiedotuskeskuksen tiedotteessa.

Samaa mieltä on kirkkoherra Määttä.

– Meillä on tämä uutinen, joka on suuri valtakunnan uutinen, mutta kirkolla on vieläkin suurempi uutinen tiedotettavana. Se on se vanha ja tuttu: Kristus on ylösnoussut. Se on kaikkein tärkein uutinen. Vaikka kirkko on palanut ja menetetty, Kristus on ylösnoussut ja se on elämän ja toivon viesti.