Pääsiäisyön messua vietettiin Ylivieskassa taivasalla haikein mielin

Ylivieskan kirkon savuaville raunioille kokoontui yöllä yli 500 ihmistä pääsiäismessuun. Kirkko paloi lauantai-iltana poroksi epäillyssä tuhopoltossa.

Kotimaa
Uutisvideot: Pääsiäisyön messua vietettiin Ylivieskassa taivasalla haikein mielin
Uutisvideot: Pääsiäisyön messua vietettiin Ylivieskassa taivasalla haikein mielin
Messu Ylivieskan palaneen kirkon luona pääsiäisyönä.
Pääisäisyön messua vietettiin Ylivieskan palaneen kirkon raunioilla.Jussi Leppälä

Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi on pitänyt yöllä muistohetken yhdessä seurakunnan papiston kanssa tuhoutuneen Ylivieskan kirkon raunioilla.

Kirkon luona pidettiin pääsiäisyön messu kello 24:00 alkaen. Alunperin messu piti pitää kirkossa kello 23:00 lauantai-iltana. Seurakunta ei kuitenkaan halunnut antaa tuhoisan tulipalon pilata pääsiäisen viettoa, vaan kokoontui ulkosalle kirkon raunioiden luo.

– Tällaiset tilaisuudet, joissa on mahdollisuus surra yhdessä, ovat tärkeitä. Tilanteessa aisti voimakkaan yhteisen surun jakamisen tunteen, kertoo seurakunnan tiedottaja Jussi Leppälä.

Ihmisiä Ylivieskan palaneella kirkolla 27.3.2016
Ylivieskan palaneelle kirkolle messuun kokoontui runsaasti väkeä.Ismo Vähäsarja / Yle

Paikalle oli saapunut Leppälän arvion mukaan yli 500 ihmistä.

– Tunnelma oli hyvin hiljainen ja järkyttynyt. Ihmiset ovat ilmaisseet suruaan monella tavalla. Kirkko on ollut rakas kotikirkko monelle sukupolvien ajan ja se on koskettanut laajasti koko seurakuntaa, Leppälä kuvailee.

Leppälä luonnehti pääsiäisyön messua kuitenkin lopulta toivon sävyttämäksi.

– Jotenkin tässä oli toivon ilmapiiri läsnä, vaikka läsnä oli myös suuri suru kun kirkon rauniot savusivat siinä vieressä.

Pääsiäisen sanoma lievittää kirkon metetyksen tuskaa

Piispa Samuel Salmi on kertonut olevansa pahoillaan kirkkorakennuksen joutumisesta järkyttävän tapahtuman kohteeksi.

​– Käsittämättömän uutisen keskellä voimia antaa kuitenkin pääsiäisaamun sanoma, jossa Kristus on voittanut pahan vallan, Salmi totesi Kirkon tiedotuskeskuksen tiedotteessa.

Myös Ylivieskan seurakunnan kirkkoherran Timo Määtän sanoissa oli toiveikkuutta hänen kommentoidessaan illalla kirkon tuhoa.

– Vaikka kirkko on palanut ja menetetty, Kristus on ylösnoussut ja se on elämän ja toivon viesti.

Pääsiäismessu pidetään sunnuntaina Ylivieskassa Suvannon kappelissa kello 10:00 alkaen. Messun jälkeen ihmisillä on mahdollisuus keskustella tulipalosta seurakunnan työntekijöiden kanssa, tiedottaa seurakunta Facebook-sivuillaan.