Trump muotoili ulkopolitiikkaansa: Japanille ydinase ja Yhdysvaltojen rahat pois liittolaisilta

Yhdysvaltain presidenttikisan esivaaliehdokas Donald Trump on avannut ulkopoliittisia näkemyksiään New York Times -sanomalehden haastattelussa. Trumpin mukaan Yhdysvallat on ollut liian avokätinen muiden suojelija.

USA:n presidentinvaali
Liikemies Donald Trump.
Donald Trump on republikaanien ehdokkaista ennakkosuosikki Iowan vaalikokouksessa. Larry W. Smith / EPA

Republikaanipuolueen esivaaliehdokkaan Donald Trumpin mielestä Yhdysvaltain pitäisi lopettaa öljykauppa arabimaiden kanssa, elleivät ne ryhtyisi maataisteluun Isisiä vastaan.

Trump myös sanoi, että voisi sallia Japanile ja Etelä-Korealle omat ydinaseet, jotta ne voisivat suojella itse itseään Kiinaa ja Pohjois-Koreaa vastaan.

Puolueensa ehdokaskisaa johtava Trump muotoili ensimmäistä kertaa tarkemmin näkemyksiään Yhdysvaltain ulkopolitiikasta New York Times -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Trump sanoi puhelinhaastattelussa, että jos hän tulisi valituksi presidentiksi, hän yrittäisi neuvotella uusiksi useita Yhdysvaltain kansainvälisiä sopimuksia, muun muassa Japanin kanssa.

Amerikka asetettava etusijalle

Yhdysvalloista on tullut heikko ja talous on merkittävin keino parantaa maan asemaa, Trump sanoi. Talous toimisi Trumpin mukaan aseena muun muassa Kiinaa vastaan: Etelä-Kiinan meren varustelun voisi saada loppumaan uhkaamalla estää Kiinan pääsyn Yhdysvaltain markkinoille.

Nato on "taloudellisesti epäreilu" Yhdysvaltojen kannalta, Trump muotoili, ja sanoi olevansa avoin vaihtoehtoiselle organisaatiolle, joka keskittyisi terrorismin vastaisen taisteluun.

Trump toisti jälleen iskulauseensa "Yhdysvallat ensin" ja sanoi sen tiivistävän hänen ajatuksensa. Trumpin mukaan liittolaiset eivät saa enää imeä Yhdysvaltoja kuiviin.

Hän sanoi olevansa valmis vetämään Yhdysvaltain joukot pois Kaakkois-Aasiasta, jos Japani ja Etelä-Korea eivät osallistuisi kuluihin aiempaa avokätisemmin.

Trump: Saan tietoni lehdistä

Trump sanoi pitävänsä tärkeänä, että Yhdysvaltain presidentti on arvaamaton – avoimuus ja demokraattisuus ovat tehneet maan politiikasta liian helposti ennakoitavaa.

New York Timesin mukaan Trump vastasi kysymyksiin konkreettisesti ja helposti ymmärrettävin termein, mutta ei juuri tuntunut ajattelevan ideoidensa seurauksia.

Trumpin ulkopoliittista osaamista ja mahdollisuutta löytää osaavia neuvonantajia on epäilty. Trump kuitenkin vakuutti löytävänsä henkilökuntaa.

Kysyttäessä, mistä ehdokas nykyisin saa tietonsa maailmasta, hän sanoi päälähteensä olevan sanomalehdet – muun muassa New York Times.