"Suurin osa varmaan hankkii toisen auton" – lukuisat juna-aikataulujen muutokset voimaan

Kauko- ja lähijunaliikenteessä on tänään sunnuntaina astunut voimaan lukuisia aikataulumuutoksia. Paikoin vuoroja harvennetaan, toisaalla taas joidenkin hiljaisempien seisakkeiden ohi junat ajavat pysähtymättä. Muutokset koskettavat esimerkiksi läntisellä Uudellamaalla asuvia.

Kotimaa
Pukinmäen asema.
Henrietta Hassinen / Yle

Kauko- ja lähijunaliikenteessä on tänään sunnuntaina astunut voimaan lukuisia aikataulumuutoksia. Osassa muutoksista syynä on valtion säästöt: liikenne- ja viestintäministeriö ostaa aiempaa vähemmän junavuoroja VR:ltä.

Toisaalta liikenne- ja viestintäministeriö on velvoittanut VR:n järjestämään junaliikennettä sellaisille osuuksille, joille liikennettä ei muuten syntyisi.

Lähiliikenteessä muutoksia tulee muun muassa Helsingistä Siuntion kautta Inkooseen ja Karjaalle kulkevaan rataan. Tästä päivästä alkaen Y-juna jatkaa Siuntioon, tosin aiempaa vähäisemmin vuoroin. Inkoossa ja Karjaalla lähiliikenteen juna ei pysähdy.

Lisäksi lähillikenteessä hiljaisemmilla paikoilla eli Nuppulinnassa Tuusulassa, Purolassa Järvenpäässä, Luomassa Kirkkonummella ja Mankissa Espoossa junat eivät enää sunnuntaista alkaen pysähdy.

Kaukoliikenteessä ainakin Rantaradalle eli Turun ja Helsingin väliselle radalle tulee muutoksia. Turku–Helsinki-matkan nopeuttamiseksi jatkossa lähes kaikki kaukojunat ohittavat Kirkkonummen pysähtymättä. Ainoastaan aamun ensimmäinen ja illan viimeinen kaukojuna pysähtyvät Kirkkonummella.

Kaukoliikenteessä tulee muutoksia myös Pietariin matkaavaan Allegro-junaan. Allegro ei pysähdy enää Pasilassa.

Suosittu reitti halutaan nopeammaksi

Esimerkiksi monelle Siuntiossa asuvalle toimiva junaliikenne on tärkeää. Siuntiosta Helsinkiin työmatkaileva Anu Sauramaa on listannut lukuisia asioita, joihin vähenevä junaliikenne voi vaikuttaa: asuntojen myynti voi vaikeutua, omat työajat pitää miettiä harvempien junavuorojen mukaan, nuorten on vaikeampi matkustaa toisen asteen oppilaitoksiin.

Myös Siuntiossa asuva Satu Tarnanen kertoo lyhentäneensä työaikaa junamuutosten takia.

Kirkkonummelle on jatkossakin lähijunaliikennettä, mutta siellä sen sijaan harmittaa kaukojunaliikenteen muutokset.

– Kyllä tätä voisi luonnehtia kuoliniskuksi koko läntiselle Uudellemaalle. Jos lasketaan läntinen Espoo, Siuntio, Inkoo, Kirkkonummi – se alue jää lähes kokonaan ilman kaukojunayhteyttä. Tämä on kuitenkin elinvoimaista aluetta ihan tässä metropolialueella, harmittelee Kirkkonummelta Turkuun pendelöivä Hanna Repo.

– Vaihtoehdot ovat aika vähissä, ja ne ovat kaikki aika huonoja. Osa vaihtaa työpaikkaa, osa muuttaa pois ja se mitä suurin osa tekee, on varmaan se, että hankkii toisen auton ja alkaa kulkemaan autolla, Repo jatkaa.

Helsinki–Turku-väli on VR:n mukaan Suomen suosituimpia junareittejä, jolla tehdään vuosittain yli miljoona matkaa. Samalla Helsinki–Turku-välillä VR käy kovaa kilpailua busseja vastaan.

– Yksiraiteisella rataosalla junaliikenteen järjestäminen on haasteellista, ja usein parempi palvelutaso toisaalla tarkoittaa pieniä heikennyksiä jossain muualla, sanoo VR:n matkustajaliikenteen suunnittelujohtaja Antti Tuominen.