Pakistanissa raju pommi-isku kesken pääsiäisen vieton, kuolleista pääosa naisia ja lapsia

Ainakin 72 ihmisen hengen vaatinut pommi räjähti Punjabin pääkaupungin Lahoren puistossa lähellä lasten leikkialuetta. Isku oli suunnattu kristittyjä vastaan, tekijäksi on ilmottautunut islamistinen Taliban. Yli 300 ihmistä haavoittui, heistä yli 50 on lapsia.

Ulkomaat
Uhrien omaiset surivat Lahoressa Pakistanissa itsemurhaiskun jälkeen. Iskussa kuoli ainakin 65 ihmistä, suurin osa heistä lapsia ja naisia.
Uhrien omaiset surivat Lahoressa Pakistanissa itsemurhaiskun jälkeen. Iskussa kuoli ainakin 65 ihmistä, suurin osa heistä lapsia ja naisia.Rahat Dar / EPA

Pakistanissa Lahoressa ainakin 72 ihmistä on kuollut ja yli 300 haavoittunut pommi-iskussa. Useimpien haavoittuneiden vammat ovat hengenvaarallisia, sairaalasta kerrotaan.

Räjähdys tapahtui puistossa, jossa oli paljon ihmisiä viettämässä kristityn vähemmistön pääsiäispyhiä.

Viranomaiset ovat vahvistaneet, että kyseessä oli itsemurhaisku. Räjäyttäjä laukaisi pomminsa lasten leikkialueen vieressä. Uhreista valtaosa on naisia ja lapsia, kertovat poliisi ja silminnäkijät. Haavoittuneista yli 50 on lapsia.

Pakistanin Taliban on ilmottautunut iskun tekijäksi, ja kertoo suunnanneensa iskun kristittyjä vastaan. Pakistanin väestöstä arviolta 1,6 prosenttia on kristittyjä. Kristityt ovat syrjitty vähemmistö 200 miljoonan asukkaan Pakistanissa, joka on islamilainen tasavalta.

Isku rikkoi suhteellisen rauhan

Lahore on itäisen Punjabin maakunnan pääkaupunki. Tilanne Punjabissa on ollut suhteellisen rauhallinen viime vuosina.

Myös muualla Pakistanissa väkivaltaisuudet ovat vähentyneet sen jälkeen, kun armeija aloitti toissa vuonna luoteen raja-alueilla suuroperaation Talibania ja al-Qaida-verkostoa vastaan.

Viime vuonna iskuissa kuoli vähiten niin siviilejä kuin turvallisuusjoukkojen jäseniä sitten vuoden 2007, jolloin Pakistanin Taliban perustettiin.

Lahoren poliisipäällikön Haider Ashrafin mukaan Pakistan on silti sodan kaltaisessa tilassa, joten pääsiäissunnuntaina Lahoren Gulshan-e-Iqbalin puistossa oli niin poliiseja kuin yksityisiä turvamiehiä. Mitään erityistä uhkaa puistoon ei kuitenkaan tiedetty kohdistuvan, Ashraf sanoo.

Punjabin alueelle julistettiin kolmen päivän suruaika.

Lähteet: Reuters, AFP, AP