Koe uusi yle.fi

Brysselin mellakassa tehtiin natsitervehdyksiä

Satojen miesten joukko tuli riehumaan Brysselin terrori-iskujen uhrien muistopaikalle sunnuntaina.

Brysselin iskut
Mustaan pukeutuneita miehiä kädet pystyssä natsitervehdyksessä.
Brysselin pörssiaukiolle kerääntyneet miehet tekivät natsitervehdyksiä ja huusivat kuolemaa arabeille. Olivier Hoslet / EPA

Belgian poliisi pidätti sunnuntaina noin kymmenen ihmistä Brysselin keskustassa terrori-iskujen uhrien muistopaikalla puhjenneen mellakoinnin vuoksi.

Brysselissä oli määrä järjestää sunnuntaina "marssi pelkoa vastaan". Viranomaiset pyysivät sen perumista, jotta poliisi voisi keskittää resurssinsa terrori-iskujen tutkimuksiin. Pyynnöstä huolimatta pörssiaukiolle kerääntyi iskun uhreja surevia ihmisiä.

Aukiolle tuli myös noin 350 mustiin pukeutunutta miestä. Poliisin mukaan he olivat useiden jalkapalloseurojen aggressiivisia kannattajia muualta kuin Brysselistä.

Brysselin pormestari Yvan Mayeurin mukaan poliisia oli varoitettu etukäteen Brysseliin muualta suuntaavista huligaaneista, mutta poliisi ei ollut tehnyt asialle mitään. Mayerin mukaan suuri osa miehistä oli Antwerpenista.

Miehet tekivät natsitervehdyksiä

– Tiedämme, että heidän tarkoituksenaan oli aiheuttaa harmia, myöntää poliisipäällikkö Christian De Coninck.

Hänen mukaansa tilanne oli poliisille hyvin hankala, koska paikalla oli paljon perheitä lapsineen.

Miesjoukkio talloi pörssiaukiolle tuotuja kukkia ja kynttilöitä ja huusi iskulauseita, joissa syytettiin Belgian valtiolta islamistijärjestö Isisin kumppaniksi ja vaadittiin kuolemaa arabeille.

Jotkut tekivät myös natsitervehdyksiä, ja heillä oli myös naamioita, joissa oli äärioikeiston symboleja, kertovat silminnäkijät. Osa muista muistopaikalle tulleista syytti vastahuudoissaan miehiä fasisteiksi.

Mellakkapoliisi käytti vesitykkejä huligaanijoukon hajottamiseksi ja marssitti miehet Brysselistä lähteviin juniin.

62 haavoittunutta yhä tehohoidossa

Tiistain terrori-iskujen kuolonuhreista on tunnistettu 24 ja tunnistamatta vielä neljä, kertoivat viranomaiset sunnuntaina.

Kuolleista 13 on belgialaisia ja 11 ulkomaalaisia. 340 haavoittunutta ovat kotoisin 19 maasta. 101 haavoittunutta on edelleen sairaalassa, heistä 62 tehohoidossa.

Samaan aikaan tutkimukset pommien repimässä lentokenttäterminaalissa ovat osoittaneet, ettei rakenteilla ole pettämisen vaaraa. Seuraavaksi aletaan asentaa tilapäisiä lähtöselvitystiskejä. Kenttää ei kuitenkaan avata ennen tiistaita, viranomaiset kertovat.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä: Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Ilmoitus laukauksista

Lontoon joukkohysteria: Poliisi etsii asemalaiturilla olleita miehiä

Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin presidentti julisti suruajan: "Moskeijaisku kostetaan äärimmäisellä voimankäytöllä"

NHL

Jere Lehtisestä tuli neljäs suomalaispelaaja, jonka pelipaita nostettiin NHL-hallin kattoon