Japani avasi tutka-aseman lähellä kiisteltyjä saaria Itä-Kiinan merellä

Kiinan puolustusministeriö kirjoitti uutistoimisto Reutersille lähettämässään tiedotteessa, että kansainvälisen yhteisön tulee olla varuillaan Japanin sotilaallisen laajentumisen vuoksi.

Ulkomaat
kartta
Yle Uutisgrafiikka

Japani käynnisti maanantaina tutka-aseman Itä-Kiinan merellä sijaitsevalla Yonagunin saarella. Asema toimii pysyvänä tiedustelutukikohtana lähellä Taiwania sekä saariryhmää, jonka hallinnasta Japani ja Kiina kiistelevät.

Japani kutsuu kiisteltyjä, asumattomia saaria Senkakusaariksi. Kiina puolestaan kutsuu niitä Diaoyusaariksi.

Yonaguni ja sen tutka-asema sijaitsee 150 kilometriä etelään kiistellystä saariryhmästä ja noin 100 kilometriä itään Taiwanista.

– Eiliseen saakka Okinawan pääsaaren länsipuolella ei ollut havainnointiyksikköä. Se oli tyhjiö, joka meidän piti täyttää, sanoo Yonagunin tukikohdan komentaja everstiluutnantti Daigo Shiomitsu.

– Nyt voimme valvoa Japania ympäröivää aluetta ja vastata kaikkiin tilanteisiin.

Shiomitsu osallistui maanantaina tutka-asemalla järjestettyyn seremoniaan, jossa oli läsnä 160 sotilasta ja noin 50 arvovierasta. Osa tukikohdan rakennuksista on vielä keskeneräisiä.

Yonagunin asukasluku kasvaa viidennneksellä

Yonaguni on noin 30 neliökilometrin kokoinen saari, jolla asuu noin 1 500 ihmistä. He elävät pääasiassa viljelemällä sokeriruokoa ja kasvattamalla karjaa.

Armeijan henkilöstön saapuminen perheineen Yonagunille tuo saarelle noin 300 lisäasukasta.

Nihonin yliopiston professori ja Japanin puolustusvoimien eläköitynyt kenraalimajuri Nozumu Yoshitomi arvioi, että tutka-aseman avaaminen tulee ärsyttämään Kiinaa.

Yoshitomin mukaan asema voi toimia tiedustelupisteen lisäksi myös alueellisena sotilasoperaatioiden tukikohtana.

Japani aikoo seuraavan viiden vuoden aikana vahvistaa joukkojaan Itä-Kiinan meren alueella. Maa aikoo muun muassa lisätä alueelle ohjuspuolustusta.

Kiina huolestui tutka-asemasta

Kiinan puolustusministeriö lähetti myöhemmin maanantaina uutistoimisto Reutersille tutka-asemaa koskevan tiedotteen.

Kiinan mielestä kansainvälisen yhteisön tulee olla varuillaan Japanin sotilaallisen laajentumisen vuoksi.

– Diaoyusaaret ovat Kiinan luontaista aluetta. Vastustamme kaikkea Japanin provokatiivista käytöstä, joka kohdistuu Kiinan alueeseen, Kiinan puolustusministeriö kirjoitti tiedotteessaan.

Ministeriön mukaan kiinalaisten laivojen ja lentokoneiden toiminta asiaankuuluvalla vesialueella ja ilmatilassa on täysin laillista.

Lähteet: Reuters