Tarjoilijan ei tarvitse juosta pääsiäispyhinä

Kauppojen aukiolo houkuttelee väkeä myös ravintoloihin. Tarjolla voi olla modernia mämmiä.

Kotimaa
Taru Saario, Pekka ja Veera Naukkarinen Cafe Köketissä
Taru Saario, Pekka Naukkarinen ja Veera Naukkarinen pääsiäisbrunssilla Helsingissä.Jaani Lampinen YLE

Kuuluu kilinää ja kolinaa. Pääsiäisbrunssille saapuneet asiakkaat nostelevat pitkälle pöydälle aseteltuja herkkuja lautasilleen.

Vuoden alussa vapautetut kauppojen aukioloajat saavat väen liikkeelle ja tuovat samalla asiakkaita myös ravintoloihin. Moni ravintola pitääkin nyt ovensa auki myös pääsiäispyhinä.

Helsinkiläisravintola Cafe Köketin pääsiäisbrunssi on houkutellut paikalle salin täydeltä väkeä.

Cafe Köket Janna Hakala
Apulaisravintolapäällikkö Janna Hakala viettää pääsiäistä työn merkeissä.Jaani Lampinen YLE

Keskustassa sijaitsevan ravintolan apulaisravintolapäällikkö Janna Hakala kertoo, että pääsiäisen kunniaksi tarjolle on laitettu lammasta. Jälkiruokapuolelta löytyy modernia mämmiä.

– Mämmi on vähän semmoinen suklaamousse-tyyppinen. Kyllä sieltä perinteisen mämmin maut löytyvät, nauraa Hakala.

Ravintoloiden haasteena on mitoittaa sali ja keittiö sopivalla henkilökuntamäärällä.

– Vähän on aina kysymysmerkki, kuinka paljon tulee asiakkaita, mutta kyllä on ollut kiirettä tänä pääsiäisenä, kertoo Hakala.

Pääsiäisbrunssi houkuttelee liikkeelle

Taru Saario sekä Pekka ja Veera Naukkarinen ovat jo siirtymässä jälkiruokaan. Pekka Naukkarinen uskoo, että juhlapyhinäkin auki olevat ravintolat houkuttelevat palvelujen ääreen myös jatkossa.

Café Köket
Pääsiäisbrunssi vetää Helsingin keskustassa.Jaani Lampinen YLE

– Nytkin tuli tultua ravintolaan, mitä ei normaalisti ehkä pääsiäisenä tekisi, kertoo Naukkarinen.

Veera Naukkarinen aloittelee lasten lettuannosta. Tarjoilupöydästä on löytynyt myös pääsiäisruokaa.

– No lammasta ja sitten vihanneksia, luettelee Veera.

Kauppakeskusten yrittäjät tarkkailevat tilannetta

Suomen suurin kauppakeskus Itis on pääsiäisenä auki joka päivä.

Itiksen kauppakeskusjohtaja Kirsi Feirikki kertoo, että kokemukset ovat olleet positiivisia.

Itis kauppakeskusjohtaja Kirsi Feirikki
Kauppakeskusjohtaja Kirsi Feirikki pääsiäisenä.

– Olimme nyt ensi kertaa pitkänäperjantaina auki ja se oli meillä hyvin normaalisunnuntain kaltainen.

Feirikin mukaan yrittäjät ovat ottaneet pääasiassa positiivisesti vastaan mahdollisuuden palvella asiakkaita myös pyhinä.

– Tämähän on kaikille vielä kokeilu. Kun aikaisempaa vastaava tilannetta ei ole ollut, tarkemmat analyysit tehdään vasta sitten pääsiäispyhien jälkeen, kertoo Feirikki

Itiksen aukiolopäivät on toistaiseksi linjattu kesäkuun loppuun asti. Kauppakeskus on auki ainakin helatorstaina, helluntaina ja äitienpäivänä. Myös vappu- ja juhannusaaton aukiolosta kerätään kokemuksia.

Pääsiäisen työt houkuttelevat

Fonda del Sol Itis tarjoilija Julia Tuuhela
Julia Tuuhela palveli asiakkaita pääsiäisenä Itiksessä.Jaani Lampinen YLE

Pyhäpäivinä tarjoilijoille maksettava tuplapalkka tekee pääsiäisen työvuoroista haluttuja. Itiksen Fonda de Sol -ravintolassa tarjoileva Julia Tuuhela kertoo ravintolan olevan erittäin hiljainen verrattuna tavallisiin sunnuntaipäiviin.

– Tässä on mukavasti aikaa rupatella asiakkaitten kanssa. Ja on ihan hyvä, kun koko ajan tietää, mitä tekee seuraavaksi, mutta ei tarvitse juosta, kuvailee Tuuhela pyhätyöpäivän etuja.