Meri-Lapin jätehuollon perusmaksulla neljä jätekuormaa ilmaiseksi

Jätehuollon perusmaksu koskee niin vakituisia kuin loma-asuntojakin. Asiakas saa maksua vastaan asiakaskortin, joka oikeuttaa viemään maksullisen jätekuorman jätekeskukseen neljä kertaa vuodessa ilmaiseksi.

jätehuolto
Puujäteläjä jätekeskus Jäkälässä.
Puujätteen joukossa saa olla myös maalattua puuta, mutta ei kyllästettyä.YLE / Kimmo Hiltula

Meri-Lapissa otetaan käyttöön huhtikuun alusta jätehuollon perusmaksu. Maksulla kustannetaan jätehuollon tarjoamia ilmaispalveluita kuten vaarallisten aineiden vastaanottamista, niiden keräyskierroksia sekä ekoasemien ylläpitoa ja neuvomista.

Maksu koskee niin vakituisia kuin loma-asuntojakin. Maksu on 24,80 euroa vuodessa, loma-asunnoille puolet pienempi.

– Nyt ensimmäisenä vuotena kun maksu alkaa vasta huhtikuussa, on maksu vastaavasti pienempi. Vakituisilta asunnoilta maksu on 18, 60 euroa ja vapaa-ajan asunnolta 9,30 euroa, Perämeren jätelautakunnan sihteeri Minna Karhunen selventää.

Laajalti käytössä

Lapissa perusmaksu on jo voimassa kaikissa muissa kunnissa, paitsi Posiolla. Karhusen mukaan on todettu, että perusmaksu on oikeudenmukainen, koska kaikki ilmaispalveluita käyttävät osallistuvat maksamiseen.

– Yritykset eivät saa ilmaispalveluita, joten yritykset eivät maksa tätä perusmaksuakaan, Karhunen sanoo.

– Tämä ei liity poltettavan jätteen astian tyhjennysmaksuihin, se on ihan eri asia. Tällä tosiaan katetaan ilmaispalveluita, Karhunen tähdentää.

Väärinkäytökset kuriin

Asiakas saa perusmaksua vastaan asiakaskortin, joka oikeuttaa viemään jätekeskukseen vuodessa neljä kertaa maksullisen jätekuorman ilmaiseksi.

– Esimerkiksi kun tällä hetkellä jätekeskukseen tuo peräkärryllisen remonttijätteitä, se maksaa 25 euroa. Nyt vuodessa saa tuoda sillä asiakaskortilla tämmöisiä kuormia vuoden aikana neljä kertaa ilmaiseksi, Perämeren jätehuollon tiedottaja Satu Keski-Antila selventää.

Keski-Antila sanoo, että huhtikuussa voimaan tulevalla käytännöllä pyritään saamaan kuriin ne kuluttajat, jotka eivät tuo jätteitään jätekeskukseen, vaan jättävät ne esimerkiksi metsään.

– Meillä on se toivomus, että juuri ne ihmiset, jotka eivät viitsi maksaa jätemaksua, toisivat nyt jätekuormansa meille. Eivätkä veisi jätteitänsä minnekään metsäperälle tai hautaisi maahan. Toivotaan, että tämä nyt hillitsee tämmöistä väärinkäyttöäkin, Keski-Antila sanoo.