Fidel Castro: Obama kävi Kuubassa lirkuttelemassa

Castro kommentoi Obaman Kuuban-vierailua pitkällä mielipidekirjoituksella, jossa hän sanoi muun muassa, että Kuuba pärjää omillaan eikä tarvitse mitään Yhdysvalloilta.

Ulkomaat
Barack Obama ja Raúl Castro hymyilevinä.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapasi Kuuban nykyisen presidentin Raúl Castron useita kertoja kolmipäiväisellä vierailullaan, mutta entistä presidenttiä Fidel Castroa hän ei tavannut eikä edes maininnut puheissaan. Michael Reynolds / EPA

Kuuban entinen presidentti ja vallankumousjohtaja Fidel Castro syyttää Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa lirkuttelusta Kuuban kansalle ja sosialistihallinnon saavutusten unohtamisesta äskettäisellä Kuuban-vierailullaan.

Kuuban valtiolliset tiedotusvälineet julkaisivat maanantaina Castron kannanoton Obaman historialliseen vierailuun. Sen aikana Obama sanoi isäntämaan kansalaisille, että molempien kansakuntien on aika unohtaa menneet ja katsoa tulevaisuuteen ystävinä, naapureina ja perheenä.

"Eiköhän jokainen meistä ollut vaarassa saada sydänkohtauksen tuollaisia sanoja kuullessaan", Castro kirjoitti kannanotossaan, jonka hän oli otsikoinut "Veli Obama".

Obama ei tavannut Castroa

Castro sanoi, että Obaman kommentit oli kuorrutettu hunajalla, ja muistutti Yhdysvaltain lukuisista yrityksistä kaataa tai heikentää Kuuban hallitusta. Hänen mukaansa Kuuba kykenee tuottamaan oman ruokansa ja muun vaurauden eikä tarvitse siihen lahjoja Yhdysvalloilta.

Hän arvosteli Obamaa myös muun muassa siitä, ettei tämä maininnut puheessaan alkuperäiskansojen tuhoamista niin Yhdysvalloissa kuin Kuubassa eikä kertonut tietojaan siitä, miten Etelä-Afrikka onnistui apartheid-aikana hankkimaa ydinaseita oletettavasti Yhdysvaltain hallituksen avulla.

Obama ei tavannut kolmipäiväisellä vierailullaan Fidel Castroa, joka luovutti presidentinviran kymmenen vuotta sitten veljelleen Raúlille heikon terveytensä vuoksi. Fidel Castro ei juuri näyttäydy julkisuudessa, mutta ottaa välillä kantaa mielipidekirjoituksillaan.

Lähteet: Reuters, AP, AFP