1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vanhojen autojen romutussuunnitelma

Autokauppa piristyy hiljaiselon jälkeen: "On patoutunutta ostotarvetta"

Viime vuonna jaettu romutusraha sai vanhojen autojen omistajat liikkeelle. Tämä selvisi laajasta soittokierroksesta satakuntalaisiin autoliikkeisiin.

Kuva: Petri Vironen / Yle

Auton rahoituskorko pyörii tällä hetkellä 2–5 prosentin tuntumassa ja auto käy vakuutena: pankkilainaa ei aina edes harkita autoa ostettaessa. Rohkeimmat autokauppiaat puhuvat jopa viidenneksen kasvusta myynnissä.

– Autokauppa on saanut piristystä pitkän tauon jälkeen. Viime vuoteen verrattuna nousua on alkuvuonna vajaat 20 prosenttia. Se on hyvä suunta, maalailee Huittisten Laatuauton toimitusjohtaja Tommi Setälä.

Romutusseteli ja autoveropäätös vauhdittivat

Halpojen korkojen lisäksi viime vuoden ehkä merkittävin autokaupan piristäjä oli romutusseteli. Lisäksi autoveron tulevaisuus on selvillä.

– Viime vuodelta jäi patoutunutta ostotarvetta. Asiakkailla oli isot odotukset autoveron alennuksen suhteen. Kun se jaettiin usealle vuodelle, pudotukset uusien autojen hinnoissa eivät olleet sitä luokkaa, mitä odotettiin, toteaa Delta Auton aluejohtaja Ari Kirvesniemi

Kaikenkokoiset myyvät

Auton romutuspalkkio on ohjannut myyntiä pieniin ja vähäpäästöisiin autoihin.

– Me myymme laidasta laitaan autoja, selkeä trendi on mainonnan ohjaamana pienempikulutuksisiin ja -päästöisisiin autoihin, myyntipäällikkö Henri Jokela Rinta-Joupin Autoliikkeestä kertoo.

Delta Auton aluejohtaja Ari Kirvesniemi uskoo myös isompiin autoihin.

– Minusta tuntuu, että asiakkaat miettivät oman käytön kautta auton ostoa. Mallistot ovat laajentuneet monella merkillä, joten vaihtoehtoja on. Ei ole esimerkiksi mitään buumia, että maasturit eivät kävisi kaupaksi. Silloin harrastus tai työ vaatii yleensä tällaista autoa.