1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

FBI mursi iPhonen salauksen omin päin – luopuu oikeustoimista Applea vastaan

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on ilmoittanut päässeensä käsiksi San Bernardinon joukkoampujalle kuuluneen iPhonen tietoihin murtamalla lukituksen ilman Applen apua. Apple ei ole toistaiseksi kommentoinut FBI:n ilmoitusta.

Ulkomaat
Nainen osoitti helmikuun lopulla tukeaan Applelle FBI:n päämajan edustalla Washingtonissa.
Nainen osoitti helmikuun lopulla tukeaan Applelle FBI:n päämajan edustalla Washingtonissa. Applen tukijat vastustivat FBI:n pyrkimyksiä pakottaa Apple kehittämään laitteisiinsa niin kutsuttu takaportti. Michael Reynolds / EPA

Liittovaltion poliisi FBI on onnistunut murtamaan San Bernardinon ampujalle kuuluneen iPhonen lukituksen, kertovat Yhdysvaltain viranomaiset.

Sen myötä Yhdysvaltain oikeusministeriö luopuu oikeusjutusta, jonka tarkoituksena oli pakottaa suuryritys Apple murtamaan iPhonen salaus.

– Päätöksemme luopua oikeudenkäynnistä johtuu siitä, että olemme kolmannen osapuolen avustuksella onnistuneet avaamaan iPhonen lukituksen, kertoi asianajaja Eileen Decker tiedotteessaan.

Viikko sitten FBI ilmoitti, että "kolmas osapuoli" on esitellyt sille mahdollisen tavan päästä käsiksi Farookin puhelimessa oleviin salattuihin tietoihin. FBI ei ole kertonut, mikä on se kolmas osapuoli, jonka avustuksella lukituksen murtaminen onnistui.

Periaatteelinen kiista

Applen ja FBI:n riita iPhonen salauksen murtamisesta liittyy viime vuoden lopulla sattuneeseen joukkomurhaan, jossa Syed Farook ja hänen vaimonsa Tashfeen Malik ampuivat neljätoista ihmistä San Bernardinossa, Kaliforniassa. Poliisi ampui Farookin ja Malikin.

Liittovaltion poliisi FBI on arvioinut, että Farookin puhelimesta voi löytyä tietoja murhaajan mahdollisista yhteyksistä ulkomaisiin terroristeihin. FBI:n agentit eivät kuitenkaan tähän mennessä ole saaneet purettua puhelimen lukitusta.

Liittovaltion tuomioistuimen tuomari onkin vaatinut Applea avaamaan Farookin käyttämän iPhone 5c -puhelimen lukituksen. Apple on valittanut oikeuden päätöksestä ja kieltäytynyt salauksen murtamisesta vedoten asiakkaidensa yksityisyydensuojaan. Apple pitää juttua tärkeänä ennakkotapauksena.

Apple kommentoi aiemmin, ettei sillä ole tietoa, millä keinoilla viranoamiset pyrkivät purkamaan salauksen. Silloin Apple toivoi, että jos purku onnistuu, viranomaiset kertoisivat yhtiölle, miten se tapahtui.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi