1. yle.fi
  2. Uutiset

Kallistunut lohi avasi hyvät näkymät suomalaiselle kirjolohelle

Sallalainen kalankasvattaja Pekka Moilanen ei harmittele lohen kallistunutta hintaa. Suomalaiselle kirjolohelle se avaa hyvät näkymät.

kalat
kirjolohi karhutunturin lohi pekka moilanen
Erä kirjolohta lähdössä asiakkaalle Karhutunturin Lohen kasvattamosta Sallan Naruskalla. Yrittäjä Pekka Moilanen on tarkka kalan hyvästä laadustaJorma Korhonen / Yle

Joitakin päiviä sitten uutisoitiin Chilestä, että siellä myrkylliset merilevät ovat tuhonneet suuren osan kalantuotannosta ja sen seurauksena lohi on kallistunut kaikkialla maailmassa. Norjan lohen hintalappuun on tullut kolmannes lisää - ja nopeasti.

Pekka Moilanen uskoo, että myös kirjolohen hinta nousee; ei kuitenkaan ehkä niin jyrkästi ja nopeasti kuin on lohen hinta noussut.

Karhutunturin Lohessa Sallan Naruskalla ollaan odottavalla kannalla. Moilasen mukaan hintapainetta luo myös se, että kotimaisen kirjolohen tuotanto on vähentynyt.

– Mitään kestämätöntä hinnankorotusta tuskin tulee. Suomessa kirjolohi on nyt halpaa. Uskon, ettei kuluttaja hätkähdä pientä korotusta, hän sanoo.

Kuluttaja arvostaa kalan laatua

Pekka Moilanen puhuu kokemuksestaan, kun sanoo, että kuluttaja katsoo kalan ja kalatuotteen laatua ehkä enemmän kuin hintaa. Hänen mukaansa Karhutunturin Lohi menee markkinoille laatu edellä.

– Pieni yritys ei pysty kilpailemaan hinnalla. Hyvästä ja tunnetusta tuotteesta kuluttaja on valmis maksamaan enemmän kuin jostakin tavanomaisesta. Kuluttaja on kuningas, jota pitää kuunnella.

30 000 kiloa kalaa vuodessa

Karhutunturin Lohen tuotteet löytävät tiensä lähikauppoihin. Yrityksellä on myös jonkin verran suoramyyntiä paikallisille asukkaille ja mökkiläisille.

Kasvattamo tuottaa kirjolohta ja siikaa yhteensä 30 000 kiloa vuodessa.

– Se on meille ihan sopiva määrä. Vakituisten asiakkaidemme, kauppiaiden toivomuksesta jopa hieman pihistelemme tarjontaa, jotta tuoretta kalaa riittää koko vuodeksi, Moilanen sanoo.

Naruskajoen raikkaassa vedessä

Karhutunturin Lohen kalat kasvavat ja viihtyvät Naruskajoen raikkaassa vedessä. Perheyritys aloitti toimintansa jo yli 30 vuotta sitten. Pekalle kalankasvatus on ollut täyspäiväinen työ sen jälkeen, kun hän jäi eläkkeelle rajavartijan tehtävistä.

Kirjolohet ja siiat kasvatetaan kahdessa isossa ulkoaltaassa. 250-grammaisina ne tulevat ja kesän kasvettuaan ovat puolitoista-kiloisia. Ennen vesien jäätymistä kirjolohet ja siiat vedetään nuotalla suureen säilytyshalliin.

Ei ilman hallia Naruskan pakkasissa

Pekka Moilanen sanoo, että ulkoaltaiden jatkoksi rakennettu säilytyshalli on ollut ihan ehdoton edellytys koko toiminnalle. Seinien ja katon suojaama allas pysyy sulana Naruskan kuuluisilla pakkasillakin. Ja onhan sisällä miellyttävä työskennellä, suojassa tuiskulta ja tuulelta.

– Kunta sen teollisuushalliksi rakensi ja siltä sen sitten lunastin.

Pekka Moilanen sanoo, että sieltä hallista kaloja sitten pyydetään ja tilauksen mukaan jalostetaan erilaisiksi tuotteiksi. Karhutunturin Lohella on pari tusinaa erilaisia kalatuotetta; pelkästään perattua, fileroitua, kylmäsavua, lämminsavua, graavia...

Lue seuraavaksi