1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin seudun työpaikkakehitys erkaantuu muusta maasta – nämä alat ovat nousussa

Helsingin seudun työllisyys eriytyi selvästi muusta maasta vuonna 2015. Menestys jakautuu yhä jyrkemmin myös eri toimialojen kesken.

Kotimaan uutiset
Wokkipannulla kokkaamista.
Sara Pakarinen / Yle

Helsingin seudun työikäisten eli 15-74-vuotiaiden määrä nousi viime vuonna noin 9 400 hengellä. Työllisten osuus tämän ikäisistä henkilöistä oli noin 62 prosenttia ja 15-64-vuotiaista 73 prosenttia. Koko maassa 15-64-vuotiaiden työllisyysaste oli noin 68 prosenttia.

Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtajan Pia Pakarisen mukaan muuttovoitto kasvattaa yhtä aikaa sekä työllisyyttä että työttömyyttä.

Helsingin seudulla on syntynyt uusia työpaikkoja muun muassa liike-elämän palveluihin, kuten kiinteistöhuoltoon sekä hallinto- ja tukipalveluihin.

Liike-elämälle palveluja tuottavissa yrityksissä oli vuoden 2015 aikana noin 122 000 työpaikkaa Helsingin seudulla. Vuoteen 2011 verrattuna alan henkilöstömäärä on kasvanut 6 prosenttia, ja palkkasumma on 15 prosenttia korkeammalla tasolla.

Majoitus- ja ravitsemisala työllistää vuokrayhtiöiden kautta

Majoitus- ja ravitsemisalan yritykset puolestaan työllistävät erityisesti vuokrayhtiöiden kautta aiempaa enemmän, Pakarinen kertoo.

– Alan palkkasumma ja liikevaihto kasvoivat vahvasti loppuvuonna. Venäläisten matkailijoiden määrän romahduksesta huolimatta matkailupalveluiden kysyntää kasvattivat Aasiasta Suomen kautta muualle jatkavat matkailijat.

Majoitus- ja ravitsemisalalla oli noin 28 000 työpaikkaa Helsingin seudulla viime vuonna. Vuoteen 2011 verrattuna alan henkilöstömäärä oli 7 prosenttia ja palkkasumma 14 prosenttia korkeammalla tasolla.

Menestys jakautuu epätasaisesti

Yritysten tuotannon ja suhdanneodotusten eriytyminen eri toimialoilla jatkui viime vuonna. Palvelualojen kasvaessa teollisuuden tuotanto supistui.

Helsingin seudun teollisuusyrityksissä oli noin 69 000 työpaikkaa vuonna 2015. Henkilöstömäärä laski kymmenyksen vuoteen 2011 verrattuna.

– Kaupan alamäki on hieman loiventunut, mutta teollisuudessa tällaisia merkkejä ei näy. Suomalaisyritykset ovat siirtäneet valmistustaan yhä enemmän Helsingin seudun ja Suomen rajojen ulkopuolelle. Kaupan ja teollisuuden liiketoiminnan kutistuminen vähensi myös kuljetus- ja varastointialan kysyntää, Pakarinen sanoo.

Kaupan alalla työpaikkoja oli noin 101 400. Vuoteen 2011 verrattuna henkilöstön määrä oli 4 prosenttia alemmalla tasolla.

Kuljetus- ja varastointialalla oli keskimäärin 46 600 työpaikkaa. Henkilöstön määrä oli 5 prosenttia alemmalla tasolla kuin vuonna 2011, mutta palkkasumma pysyi lähes ennallaan.

Rakennus- ja informaatioalat vetävät

Rakennus- ja informaatioaloilla meni edelleen hyvin, vaikka viime vuosien vahva kasvutrendi taittui jo.

Rakennusalalla oli noin 48 000 työpaikkaa vuonna 2015. Henkilöstömäärä oli noin 8 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuonna 2011, ja palkkasumma kasvoi noin viidenneksen.

Informaatio- ja viestintäalan yrityksissä oli noin 63 000 työpaikkaa. Henkilöstömäärä pysyi suunnilleen samalla tasolla kuin vuonna 2011, ja palkkasumma kasvoi lähes kymmenyksen.

Toimialojen kehitys selviää Helsingin seudun kauppakamarin teettämästä Toimialakatsauksesta, jonka tiedot perustuvat Tilastokeskuksen alueellisiin suhdannetietoihin ja työvoimatutkimukseen.

Lue seuraavaksi