1. yle.fi
  2. Uutiset

Snowden arvostelee FBI:n iPhone-murtoa – Apple lisää tuotteidensa turvatoimia

FBI kutsui iPhonen tietoihin murtautumista mahdottomaksi, mutta pääsi kuitenkin puhelimen lukituksen läpi. Tietovuotaja Edward Snowden kritisoi FBI:tä epärehelliseksi ja Apple ilmoittaa jatkavansa tuotteidensa turvatoimien kiristämistä.

Ulkomaat
Mies puhuu iPhoneen.
Julian Stratenschulte / EPA

Tietovuotaja Edward Snowden kritisoi Twitterissä Yhdysvaltain liittovaltion poliisia, FBI:tä, epärehelliseksi. FBI ilmoitti aiemmin päässeensä käsiksi San Bernardinon joukkoampujalle kuuluneen iPhonen tietoihin murtamalla sen lukituksen.

– Tekniikkaihmiset ovat tämän tapauksen epärehellisyydestä niin vihaisia, että FBI voisi lisätä itsensä radikalisoijien listalle, Snowden kirjoitti Twitterissä.

Apple ilmoittaa lausunnossa jatkavansa tuotteidensa turvatoimien lisäämistä. Yhtiö kertoo myös jatkavansa Yhdysvaltain hallituksen auttamista jonkin verran, niin kuin se on "koko ajan tehnytkin".

– Tätä juttua ei olisi koskaan pitänyt tuoda [oikeuteen], Apple toisti lausunnossa.

Apple on perustellut haluttomuuttaan auttaa FBI:tä yksityisyyden suojaamisella ja asiakkaidensa luottamuksen säilyttämisellä.

Yhdysvaltain oikeusministeriö luopui murron jälkeen oikeusjutusta, jonka tarkoituksena oli pakottaa suuryritys Apple murtamaan iPhonen salaus.

Edward Snowdenin mielestä FBI on toiminut epärehellisesti. Hän muistuttaa twiitissä, että Yhdysvaltain hallitus väitti aiemmin tietomurron olevan mahdoton.

Viikko sitten FBI kuitenkin ilmoitti, että "kolmas osapuoli" on esitellyt sille tavan päästä käsiksi San Bernardinon ampujan, Syed Farookin, puhelimessa oleviin salattuihin tietoihin. FBI ei ole ilmoittanut, aikooko se paljastaa Applelle, kuinka tietomurto tehtiin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi